Egy óriási olajmezőt találtak Magyarországon, a kitermelő csendben megelőzte még a Molt is

2019. június 11., 13:31

Szerző:

Napi 11 ezer hordónyi kőolajat termel ki, és azt 14 ezerre fokozná a jövőben a svájci központú Mercuria SA energetikai vállalt érdekeltségébe tartozó magyar-amerikai HHE Kft. és a TDE Kft., amely egy óriási olajmezőt talált pár éve Szigetvártól délre – írja a G7. A cégek 2016-ban szereztek jogot a kitermelésre.

A egész ország korábbi átlagos napi kőolaj-kitermelése – javarészt a Mol kútjai által – szintén nagyjából 11 ezer hordó naponta,

azaz egyetlen mezőről megduplázódott a magyarországi termelés.

A két cégnek várhatóan a nagy kitermelés miatt 30 százalékos bányailletéket kell fizetnie, ez milliárdos bevétel az államnak. Három érintett település, Kétújfalu, Gyöngyösmellék és Várad két és fél-háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén az iparűzési adóból származó százmilliós bevételek miatt.

Az olajmezőn zajló kitermelésre sokáig nem figyeltek fel, ám a településeknek juttatott adó mértéke annyira kiugró volt, ami már nem kerülte el a nyilvánosság figyelmét.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.