Egy magáncéghez, Székesfehérvárra kell vinni Veszprém megyéből a kórházi labormintákat, miután bezárt az állami labor

2019. július 5. 13:58 - szerző: 168 Óra

Kényszerűségből teljes Veszprém megyéből Székesfehérvárra kell hordania a kórházaknak a betegek összes laborvizsgálatra szoruló mintáját, miután kedden bezárt a veszprémi kormányhivatali állami labor – írja a Népszava.

Fotó: Pixabay

A jogszabályok szerint egyetlen kórház sem működhet labor nélkül, a megszűnt labor helyett az állam a Synlab nevű magáncéget ajánlotta a vizsgálatok lefolytatására.

A kórházaktól naponta egyszer gyűjtik össze autóval a mintákat, a sürgős vizsgálatra szoruló betegek esetében a kórháznak maga kell gondoskodnia a minták elszállításáról.

A lap megkérdezte a megyei kórházat erről, ahol azt mondták, hogy sürgős esetben korábban is a kórház állta saját gépjárművel vagy taxival a minták szállítását. A megoldás azért is vita tárgya, mert ilyen feladatokat valószínűleg csak közbeszerzés útján lehetne elvégeztetni magáncéggel, azonban ez – feltehetően az idő rövidsége miatt – az eddig nyilvános információk szerint nem került kiírásra.

Jogilag tehát támadható, hogy valóban rendelkezik-e megfelelő laborháttérrel Veszprém megye, ami miatt a Társaság a Szabadságjogokért pert fontolgat – ehhez kórházi dolgozók segítségét kérik.