Egy kispesti óvónő vezeti azt a kelet-magyarországi alapítványt, amely 450 milliós EU-s támogatásból tartott gyanús sportnapokat

Egyelőre nem látszik, hogy értékelhető tevékenységet végeztek volna. Az alapítvány kurátora nem akar nyilatkozni.

2019. február 20., 10:29

Szerző: Molnár Richárd

– Ebben az ügyben nem szeretnék nyilatkozni, mert egyedül nem vagyok felhatalmazva (...) ez egy testület - mondta a telefonon a 168 Óra kérdésére egy kispesti óvoda óvónője, Glückné Márton Gyöngyi. A hölgy annak a 2016. decemberében, a Hajdú-Bihar megyei Kismarján bejegyzett Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány kurátora és hivatalos képviselője, amely Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő információi szerint 450 millió forintos, vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott 2018 márciusában többek között 469 darab sportnap szervezésére.

Ám a 444 által közölt, az alapítvány által a Facebookon közzétett videók és fényképek tanúsága szerint a különböző falvakban, főleg a helyi romák körében megtartott „sportnapokon” lényegében semmiféle értékelhető tevékenységet nem végeztek az alapítvány munkatársai, legalább is semmi olyat, amiért ennyi pénzt lehetett volna kiszámlázni.

Fáj községben például néhányan, utcai ruhában egy gumilabdával futballozgattak egy parkoló autó mellett, miközben elvileg „kompetenciafejlesztő, közösségiélményszerző, a leszakadó polgárok életét hosszútávon is átalakító” tevékenység zajlott.

Fotó: Facebook/444.hu

Felsőgagyon pedig marmonkannákat előzgettek kerékpárral, máshol viszont cigarettával a szájukban biciklizgetek sportnap címén. Tiszaszalkán pedig egy csapat szőlőmunkás gimnasztikázott pár percet ugyanerre hivatkozva.

Fotó: Facebook/444.hu

A Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány főtevékenysége a bírósági jegyzék szerint egyébként az „Egyéb sporttevékenység” 2017 áprilisa óta. Az alapítvány 2017-es beszámolója szerint a szervezet fő célkitűzésével összhangban „az esélyegyenlőség biztosításához a hátrányok csökkentéséhez, a munkavállalási esélyek növeléséhez, a testi-, a lelki-, szellemi fejlődéshez, az egészséges életmód, sport, a környezettudatos látásmód és beállítottság, mint szemlélet kialakításához kíván segítséget nyújtani”. A szervezet munkáját 11 önkéntes segítette.

Frissítés: Betartotta ígéretét a 168 Óra által elért Glückné Márton Gyöngyi, és bár ugyanazt a választ küldte el nekünk, mint a 444.hu-nak, a szövegből világosan látszik: az alapítvány nem kért helyreigazítást se a 444, se a 168 Óra által megírtakkal kapcsolatban. A furcsa stílusban és formában, a válaszadó megnevezése nélkül megírt levelet változtatás nélkül közüljük:

Tisztelt 444! Tisztelt Szily László!

Ön, a mai napon megjelentetett cikkében valótlanságokat állít. Rosszhiszemű, az Ön által vélt, a valóságot elferdítő megjegyzései egyszóval kifejezve hazugságok.

Az Alapítvány nevében, a programon részt vettek nevében visszautasítjuk rágalmait.

Az Alapítvány, egy bárki számára kiírt Pályázati Felhívásra pályázott és több más szervezettel együtt nyert. A Felhívásnak megfelelően, a vállalt feladatait megvalósítja. A megvalósítást nyíltan közzéteszi, mivel nincs semmi takargatni valója.

Gondolja Ön, hogy ha valaki nem valósítja meg a programokat, nem teljesíti a pályázati feltételeket közzé teszi a fotókat és videókat?

Úgy, hogy strukturáltan, mappába rendezve, mindenki számára elérhetően? Nem behúzva fülét-farkát, hogy ne is lássák, hogy létezik?

Mindenki magából indul ki – mondja a mondás. Ezek szerint Ön el sem tudja képzelni, hogy valaki elvégzi, amit vállalt!

Pályázatunk eredményeként 469 településen valósítunk meg egészségfejlesztő testmozgás szolgáltatási programot. A 469 település közül a 105/2015. (IV. 23.) Korm. rendelet - a kedvezményezett települések besorolásáról és a besorolás feltételrendszeréről jogszabályban foglalt települések közül 448 kedvezményezett települést érint.

Tesszük ezt olyan településeken, melyek zárt falvak, lakónépességükben munkanélküliséggel sújtottak, infrastrukturálisan elszigeteltek, jelentős részükben megtalálható a szegregáció, ahol a lakosság mindennapjaiban nem meghatározó a rendszeres testmozgás.

Az ilyen településeken nagyon nehéz a lakosság bevonása, igen nagy kihívást jelent az ott élők bizalmát elnyerni, kimozdítani őket komfortzónájukból.

Az Ön által kiragadott képek nem a teljes programokat fedik le.

Az egészségfejlesztő programjainkat a szabadidős mozgás, a prevenciós célú előadások, a primer mérések, a  lakossági egészségügyi fórumok, a szakmai kiadványokhoz való hozzájutást tartalmazza.

Az Ön által közölt „Egymillió forint/rendezvény” arányszámítása helytelen és nem fedi a valóságot. A projekt benyújtott és elfogadott költségvetése az egészségügyi programokon túl számos más megvalósítandó tételt is tartalmaz, melyet Ön szándékosan nem vett figyelembe.

IGEN! Büszkén vállaljuk, hogy eljutunk a legszegényebb településekre, az ott élő, kilátástalan helyzetben lévő lakosság részére olyan eseményeket nyújtunk, melyek segítenek életerőt, reményt, jövőképet adni számukra.

IGEN! Büszkén vállaljuk, hogy a kevés lélekszámú hátrányos helyzetű településeken is szeretnének az emberek életmódjukban előrébb jutni. Mentálisan és fizikailag is elérni, hogy munkavállalási esélyeiket növeljék.

IGEN, ott is, ahol csak kerti WC-k vannak!

IGEN, ott is, ahol szegregáltan, kunyhókban élnek emberek. Mert ott is emberek élnek.

IGEN, ott is, ahol ROMA emberek élnek, ahogy Ön mondja CIGÁNYOK. Mert bármennyire is nem tetszik Önnek, Ők is EMBEREK!

IGEN, ott is, ahol a lakosság mindennapjait nem határozza meg a szabadidősport és ahol bárminemű sporttevékenység előrelépést jelent.

Ön tudja ezt? Volt már ilyen környezetben? Próbált már elérni valamit a reményt vesztett embereknek?

IGEN! Büszkén vállaljuk, hogy idős embereknek is, sőt fogyatékkal élő embereknek is tartottunk programokat, kik szintén rendkívül örültek, hogy ők is ember számba vannak véve.

Érdekes módon ilyen felvételeket nem tett a cikkébe.

A települések a jogszabály alapján lettek, a Felhívás előírásainak megfelelően kiválasztva.

Semmi köze az Ön által kifejtett választáshoz.

Az Ön által gúnyosan megjegyzett sportolási megoldásokat szintén sajátos szemüvegen keresztül értelmezte.

Gondolt már arra, hogy a kánikulában milyen ésszerű nem délben sportolni? Gondolt már arra, hogy milyen személyiségfejlesztő hatással vannak a kialakuló kisközösségek közös, vidám, optimizmust teremtő szabadidős tevékenységei? A kilátástalanság helyett megerősödve lássák meg a továbblépés lehetőségeit. Ismeri a közösség előre mozdító erejét? Gondolt már arra, hogy a szociológia tudományában jobban el kellene mélyülnie, megértenie kicsit ezeket az embereket is, élethelyzetükből fakadó sajátosságaikat és ebből eredő motiválhatósági hajlandóságukat?

Gondolt már arra, hogy Budapesten és vonzáskörzetén kívül is van élet? Továbbá valótlant állít Ön, amikor a válaszlevelekkel kapcsolatban azt írja, hogy mi nem válaszoltunk.

Válaszoltunk Hadházy László (sic) levelére, melyről Önt a tegnapi napon tájékoztattuk és melyről Ön szintén azt állítja, hogy nem történt meg. Az „Ajánlott küldemény feladóvevénye” rendelkezésre áll. Válaszoltunk az Ön kérdéseire is, melyet szintén tagad. Erről a facebook oldalon „Olvasta” rögzítése rendelkezésre áll. Ön mindkét esetben ezt valótlanul tálalta cikkében.

Az Alapítvány és a részt vevők nevében a legmesszebb menőkig visszautasítjuk rágalmait!

Sajnáljuk, hogy ezen pályázatot, mely valós eseményekre épül, valós résztvevőkkel és valós élethelyzetekkel, mely mindenki számára nyitott és látható, sikerül rágalmazni.

Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány

Újabb frissítés: az Emberi Erőforrások Minisztériuma cikkünk nyomán jelezte, hogy ellenőrizni fogják az alapítvány projektjét.