Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Egy ismert hungarista lőtt agyon egy rendőrt Bőnyben

2016. október 26. 10:39

Információink szerint Győrkös István lőtt fejbe egy rendőrt Bőnyben. A rendőr meghalt, az elkövetőt haslövéssel tették ártalmatlanná.

A Kisalföld.hu írt először a lövöldözésről, ami egy házkutatás során történt. Hamar kiderült, hogy az áldozat rendőr, aki nem sokkal később belehalt a sérülésébe. A lelőtt rendőrt hősi halottá nyilvánították, 46 éves volt.

Fotó: kisalfold.hu/Mészáros Mátyás Fotó: Kisalföld.hu/Mészáros Mátyás

Információink aszerint a tettes Győrkös István, az ismert neonáci-hungarista, a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű félkatonai szervezet alapítója és vezetője.

A helyszíni beszámolók szerint a tettes egy gépkarabéllyal öt-hat lövést adott le a házkutatásra érkező rendőrökre, ahogy észrevette őket, még mielőtt bekopogtak volna. Ekkor kapott halálos fejsérülést az egyik rendőr. A rendőrök a támadás után szolgálati fegyvert használtak. A támadóról úgy tudni, hogy haslövést kapott. A győri kórház orvosigazgatója a Kisalföldnek elmondta, hogy stabilizálták az állapotát, és mivel a lövedék semmilyen létfontosságú szervet nem ért, idős kora ellenére jelentősen megnőttek a túlélési esélyei.

A 76 éves elkövető elzárkózott a házában. Többször is azzal fenyegetőzött, hogy aki közelebb jön, kivégzi. A TEK műveleti egységek megerősített csapatai a helyszínre érkeztek, de már Budapestről lefelé elkezdték a tárgyalást, ahol pontosították, hogy az elkövető is megsérült, egy lövés érte, folyamatosan romlik az állapota. Függetlenül attól, hogy letetette-e a fegyvert, a TEK vezetője kénytelen volt elrendelni a behatolást. Ott fegyverhasználat nélkül fogták el a férfit.

Győrkös állítása szerint az 1956-os forradalom után börtönbe került, ahol a nyilas rabtársakon keresztül megismerkedett a nemzetiszocializmus és a hungarizmus eszmeiségével – írja róla a Wikipedia1989-ben Győrött megalapította a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportokat. A nemzetiszocializmus eszmeiségének terjesztése miatt tagtársaival együtt azonnal perbe fogták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A per lezárulta után szervezete nevét 1992. november 29-ével Magyar Nemzeti Arcvonalra változtatta.

mna

Győrkös és csoportja használta először (de nem elsőként) a rendszerváltás után nagy nyilvánosság előtt az árpádsávos zászlót, amikor 1992. október 23-án kifütyülték Göncz Árpádot.

A Magyar Nemzeti Arcvonal Magyarország egyik legnagyobb és legszervezettebb félkatonai gyűlöletcsoportja. A szervezet erősen hierarchikus felépítéssel rendelkezik.

A Nemzeti Arcvonal szervezésében állítólag német neonácik fegyveres kiképzése folyt a bőny-szőlőhegyi táborban, de több alkalommal hungarista kiképzőtábort is szerveztek.

A helyiek körében teljes a döbbenet, egyelőre ők is csak találgatnak. Azt beszélik, a vélt elkövető néhány éve elvesztette fiát, a tragédia után teljesen bezárkózott.

A Központi Nyomozó Főügyészség délután kettőkor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.