Egy idősödő, cukorbeteg házaspár három napig nem kapott ennivalót a röszkei tranzitzónában

2019. május 22., 15:33

Szerző:

Három napon át nem kapott enni egy idősödő, cukorbeteg házaspár a röszkei tranzitzónában – derült ki a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzéséből.

Eszerint csak azután hagytak fel az 58 éves afgán nő és 63 éves férje éheztetésével, hogy a bizottság panasza nyomán a strasbourgi bíróság felszólította a hatóságokat, hogy azonnal adjanak enni a foglyoknak.

 

– Megmagyarázhatatlan, annak az elemi teendőnek a felismeréséhez, hogy egy hatóságnak enni kell adnia a rá bízott embereknek, vajon miért kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése. Éheztetni rács mögé zárt embereket kínzás, azaz bűn, cukorbeteg embereket éheztetni pedig még nagyobb bűn

– jegyezték meg a jogvédők.

Az EJEB márciusban is sürgősségi rendeletben szólította fel a magyar hatóságokat arra, hogy biztosítsanak ételt egy afgán férfinak, aki veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt érkezett a tranzitzónába. 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.