Egy hónapja zárva van a nemzetközi oltóközpont

2019. január 11., 18:05

Szerző:

Egy hónapja zárva van – hivatalosan átmenetileg – a nemzetközi oltóközpont. Magyarország legrégibb oltóközpontja az az 1959-ben megalakult Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont, amelyet december elején zártak be – tudta meg a hvg.hu.

A hivatalos verzió szerint csak átmeneti a bezárás. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta a Medical Online-nak, hogy jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de az NNK átszervezése még folyamatban van. 

– Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan fogjuk működtetni a jövőben

– közölte.

A hvg.hu információi szerint a központ a kormányzati leépítéseknek esett áldozatul, pedig a mindössze néhány főt alkalmazó oltóközpont ezerszámra látott el betegeket. Az ÁNTSZ-nél 300 embert bocsátottak el. 

Egy ideig csak itt lehetett sárgaláz elleni védőoltáshoz jutni, de az intézmény metodológiai szerepet is betöltött. Kidolgozták a szakmai irányelveket, menedzselték az oltások szövődményeinek bejelentését, és itt vizsgálták felül évente a javasolt és kötelező oltási protokollokat. Emellett természetesen oltásokhoz is hozzá lehetett jutni, de adtak információt a szükséges biztosításokról és arról, hogy bizonyos országokban mit lehet és mit nem lehet inni vagy enni.

Az ÁNTSZ a portál érdeklődésére azt felelte, hogy 

a lakosság ellátása jelenleg is biztosított, nemzetközi oltóhelyeket a kormányhivatalok és magán oltóhelyek is működtetnek. Az oltások térítés ellenében voltak hozzáférhetők az oltóközpontban, a kormányhivatalok által működtetett helyszíneken és a magán oltóhelyeken egyaránt, nincs változás a korábbi térítési szabályokban. Az utazást tervezők az interneten megtalálhatják a számukra legkönnyebben elérhető szolgáltatót. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltóközpontja átszervezés alatt áll, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül a továbbiakban milyen módon biztosítja a nevezett szolgáltatást az utazóknak.