Egy fakocka állította meg az orosz metrót

2017. július 26. 10:32

Reggel fél nyolckor ismét kiszállították az utasokat az Újpest felé tartó felújított orosz szerelvényből a Pöttyös utcai állomáson, majd a vonatot a telephelyre vitték. Az ok: nem működött az ajtóvisszajelző lámpa – írja az Index.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója közölte: az ajtók működtek, de a visszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek. Ezért biztonsági okokból beszállították a vonatot a telephelyre, ahol orosz mérnökök vizsgálják: letöltik a szoftvert, megnézik, mi a baj.

A lap megjegyezte, hogy az ajtóvisszajelző lámpa nem egy jelentéktelen lámpácska, hanem az egyik legfontosabb biztonsági funkció. Azt mutatja, nincs-e egy láb vagy táska beszorulva ott, ahol a vezető nem látja.

Az ajtóvisszajelzés hibája az egyik legyakoribb a felújított metrókkal kapcsolatos problémák hosszú sorában. De nem csak visszajelzőhiba volt, előfordult, hogy hosszú ideig nem nyílt ki az ajtó vagy éppen mindkét oldalon egyszerre kinyílt. A felújított orosz metróval sok probléma volt az üzembeállításuk után. A szerelvényeket a közlekedési hatóság kivonatta a forgalomból, ezután egy egész csapat orosz mérnök érkezett, hogy átvizsgálják a járműveket. Hamarosan közölték, hogy megtalálták a hibát, és már minden rendben van a metrókkal.

Update: egy fakocka okozta a bajt.

A BKV megvizsgálta a szerelvényt és közölték, hogy nem meghibásodás, hanem egy fakocka okozott problémát. Bolla Tibor, a cég elnök-vezérigazgatója közölte: felelős üzemeltetőként a BKV Zrt. az eset után biztonsági átvizsgálásra a telephelyre szállította az érintett vonatot, ahol az orosz és magyar szakértők ellenőrizték a szerelvényt. Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy a vonat egyik ajtaja alá egy idegen tárgy (egy fakocka) került, ennek következtében szorult meg az ajtó, ezért nem volt a vezető számára visszajelzés az ajtók zárt állapotáról.

„A védelmi rendszer jól működött, hiszen a vezető számára nem érzékelhető eseményről adott fontos információt, ezzel is támogatva a biztonságos közlekedést" – olvasható a közleményben.