Egy egész megye maradt intenzív osztályi ellátás nélkül

2019. február 1. 10:02 - szerző: 168 Óra

Egy egész megye szabad intenzív osztályos ágy nélkül – írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a 444.hu-n.

Kunetz a Nógrád Megyei Kormányhivatal által kiadott január 28-i tájékoztatásra hivatkozik, amelyet az országos tisztifőorvosnak címeztek az influenzajárvány kirobbanása utána.

Eszerint a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban a hatágyas intenzív osztály megtelt, jelenleg öt beteget lélegeztetnek, több beteget nem tudnak fogadni. Egy lélegeztető gép még maradt a sürgősségi osztályon, de az tartós lélegeztetésre nem alkalmas.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban az intenzív osztály szintén megtelt és valószínűleg hosszabb ideig újabb beteget nem tud fogadni.

Így Nógrád megyében az összes intenzív osztállyal rendelkező kórház bedugult – állapítja meg Kunetz.

Ez azt jelenti, hogy annak a betegnek, akinek intenzív terápiás ellátásra lenne szüksége, távolabbi kórházba kerül, persze csak akkor, ha ki tudja várni a mentőszállítást, és azt is túléli – írja a szakember.

Egy szintén január 28-i keltezésű levélből az is kiderül, hogy minden magyarországi intenzív osztály most már nemcsak a saját területéről, hanem Magyarország egész területéről bárhonnan köteles intenzív terápiás ellátást igénylő beteget fogadni.

– Ötszázezer forintos pénzbírságot is kilátásba helyez a renitensekkel szemben, ami egyébként egy komolyabb esetnél még meg is érheti a kórháznak: olcsóbbra jön ki, ha kifizeti a büntetést, mintha vállalja az ellátást – írja Kunetz.