Egy csapat görög „antifasiszta" vadászott magyar szurkolókra Athénban

2018. október 15., 10:51

Szerző:

Felkerült a YouTube-ra egy felvétel a hétvégén, amelyen az látható, hogy egy csapat kapucnis-maszkos-bukósisakos férfi Athén utcáin kerget egy embert, akit végül elkapnak és megrugdosnak, illetve botokkal ütlegelnek. A megvert férfit végül elengedik, ő pedig elfut – vette észre a hvg.hu.

A videót egy görög felhasználó töltötte fel, és a leírásában az olvasható, hogy a videón egy görög szélsőbalos, antifasiszta csoport, az „Athéni antifasiszták" néhány tagja egy magyar focidrukkert ver meg még múlt csütörtökön, a Görögország–Magyarország-focimeccs előestéjén. (A meccsen egyébként a magyar válogatott kikapott 1-0-ra.)

A videó leírása szerint a görög antifasisztákat október 11-én este arról értesítették, hogy „magyar fasiszták" egy csoportja szállt meg egy athéni lakásban, ahol magyar zászlókat és nacionalista tartalmú molinókat aggattak ki, szlogeneket kiabálnak és „náci köszöntéseket" mutatnak be. A leírás szerint úgy döntöttek, odamennek és „megnézik működés közben a magyar fasizmust". A leírásból az derül ki, hogy három magyar szurkolót vertek meg, de csak az egyik esetről készítettek felvételt.

A felvétel végén bemutatnak egy Magyarország feliratú fekete pólót és egy magyar férfi útlevelét.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.