Égető szükség volt rá, Orbán Viktor meg is adta a népnek: nemzeti konzultációs központot hoz létre a kormány

2018. július 25. 09:56 - szerző: 168 Óra

Júliustól nemcsak miniszterelnöki megbízott (a stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt), hanem külön miniszteri biztos is foglalkozik a nemzeti konzultációk szervezésével – szúrta ki a hvg.hu. A portál által észrevett határozat alapján ráadásul egy önálló Nemzeti Konzultációs Központ is alakul. 

A miniszterelnök kabinetfőnökének a keddi Magyar Közlönyben megjelent utasításából kiderült: a terület miniszteri biztosávé, egyben a megalakítandó központ vezetőjévé 2020 június 30-ig dr. Molnár Balázst nevezte ki Rogán Antal. A miniszteri biztos az utasítás szerint  

  • a) gondoskodik a nemzeti konzultációk előkészítésével kapcsolatos feladatok összehangolásáról,
  • b) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításával kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáról,
  • c) gondoskodik a nemzeti konzultációk lebonyolításában részt vevő állami szervezetekkel történő kapcsolattartásról,
  • d) közreműködik a Nemzeti Konzultációs Központ tájékoztató tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátásában.

A miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosult, munkáját egy fős titkárság segíti.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Nemzeti Konzultációs Központ létrehozásának ötletét egyébként már 2015-ben, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré történt kinevezésekor felvetette Rogán Antal. Azt nem tudni, hogy a terv miért váratott magára két és fél évig, ahogy egyelőre azt sem, mekkora büdzséből működik majd.

Idén májusi, újabb miniszteri megbízását megelőző parlamenti meghallgatásán Rogán egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy a konzultációk révén „egyetértési pontokat” alakítson ki a választókkal.

A következő konzultációt a gyerekvállalás témájában indítják el várhatóan ősszel. A stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős Nyitrai Zsolt két hete közben arról beszélt, hogy küszöbön áll egy állatvédelmi témájú konzultáció is.