700 ezer ember kerülhet nehéz helyzetbe, ha a parlament ma elfogadja a társadalombiztosítási törvény módosítását

2019. december 11., 10:41

Szerző:

A „potyautasoktól” mentesítené az egészségügyi ellátórendszert a pénzügyminiszter törvényjavaslata, amelytől azt várják, hogy automatikusan kiszűri azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A Népszava elemezte Varga Mihály törvényjavaslatát, amelyet szerdán várhatóan elfogad a parlament kormánypárti többsége.

Potyautasként tartják számon azokat, akik nem fizetnek semmit az egészségügyi rendszer igénybevételéért, és akikért az állam sem fizet. Például háztartásbeliekért vagy azokért a munkanélküliekért, akik az egyetem után még nem találtak állást.

Ők egyéni egészségügyi szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékért vásárolhatnak jogot térítésmentes ellátásokra. A jelenlegi szabály szerint akinek rendezetlen a biztosítása, de orvosra szorul, azt ellátják, majd az adóhivatal utólag behajtja rajta az elmaradt járulékot.

Fotó: 168 Óra archív

A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint viszont háromhavi tartozás után érvénytelenítenék az adós taj-számát, és már csak készpénz fizetés ellenében juthatna közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez. Vagyis nem a járulékot fizetné meg utólag, hanem előre a piaci árat. Csak készpénz fizetése ellenében kaphatnak majd orvosi ellátást, és gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron válthatnak ki. (Ez nem vonatkozik a mentésre és a sürgősségi ellátásra.)

Kormányzati körökből a lap úgy értesült, hogy körülbelül 300 ezer olyan ember van, aki most egyéni szerződéssel fizeti az egészségügyi járulékát. Ők is veszélyeztettek, ha bármilyen okból három hónapra kiesik a járulékfizetésük. További 400 ezer olyan magyarországi állandó lakcímmel rendelkező ember van, aki soha semmilyen egészségügyi, illetve társadalombiztosítási szolgáltatást nem vett még igénybe, és az adóhatósághoz sem jelentkezett be. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ő sorsuk mi lesz. Továbbá van 500 ezer olyan ember, akinek rendezetlen a státusza.

Az sem egyértelmű, hogy mi lesz a sorsa annak az 50 ezer állampolgárnak, akinek nincs állandó lakcíme, ők ugyanis egyéni szolgáltatási járulékra sem tudnak szerződni. Sokan közülük diákok, de vannak olyanok is, akik albérletbe kényszerültek, ahova nem engedik őket bejelentkezni.

A Népszavának egy szakértő úgy becsülte, hogy az átfedések miatt körülbelül 700 ezer ember kerülhet az új szabályok miatt váratlan, nehéz helyzetbe.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.