Bejött a katonásdi: a belügyminiszter veheti irányítás alá az egészségügyet, maradhatnak a kórházparancsnokok

2020. május 18., 09:45

Szerző:

Sorra keresték fel a belügyminisztert az egészségügy vezetői. Többek között a Magyar Orvosi Kamara vagy éppen a Kórházszövetség elnöke is járt Pintér Sándornál – értesült a Népszava.  

A lap információi szerint a belügyi tárca vezetőjének fokozott érdeklődését az egészségügy iránt az magyarázhatja, hogy felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére. Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindításánál a korábbiaktól eltérő gyakorlatot, működtetést alkalmaznak a betegellátásban.

A Népszava információi szerint

a kórházparancsnoki rendszert is Pintér Sándor javasolta.

A belügyi tárcánál tapasztalható aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát is mozgásba hozta, a múlt kedden ott is megalakítottak öt munkacsoportot. Ezek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.

Koronavírus – Kórházparancsnok a balassagyarmati kórházba Markó József gazdasági igazgató (b), Szabó Géza főigazgató főorvos (j2) és Fábián Bertold rendőr alezredes, kórházparancsnok (j) a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet központi raktárában 2020. március 30-án
Fotó: Komka Péter

Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre,

a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

Április közepén a Népszava kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem zárta ki, hogy most a járványhelyzetben megtörténhetnek azok az átalakítások, reformok, amelyeket eddig nem mert meglépni a kormány. Egészen pontosan az válaszolta: „Minden olyan válság, ami egy rendszer próbáját jelenti, és egy járványügyi helyzet egy ilyen próbát jelent, indokolttá teszi, hogy vonjuk le a működésből adódó tanulságokat, és ha ezeket a jövőre vonatkozóan lehet hasznosítani, akkor azt hasznosítsuk. Ezt a kormány meg fogja tenni.”