Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb az orvoshiány, minden tizedik állás betöltetlen

2019. július 18. 17:53 - szerző: 168 Óra

Emelkedett az egészségégügyi dolgozók száma, nem csökkent a szakképzésben részt vevőké, kevesebben távoznak külföldre, és az ágazatban dolgozók jövedelmi helyzete jelentősen javult. Legalábbis az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapjára kikerült beszámoló szerint, amely az egészségügy múlt évi humánerőforrás-helyzetét mutatja be. A beszámolót a HVG elemzi.

A lap azt írja, hogy három éven át törvénysértő módon elmaradtak a kötelező éves beszámolók, de most egyszerre tették közzé három év számvetését.

Eszerint az alapnyilvántartásban 8 ezerrel több az orvos, és 50 ezerrel a szakdolgozó. Az érvényes működési nyilvántartással rendelkezők tábora is gyarapodott.

Megyénként eltérő az orvosok aránya. Budapesten és a másik három orvosegyetemi városnak (Szeged, Debrecen, Pécs) helyet adó megyében nagyjából a duplája vagy annál is magasabb a gyógyítók lakosságszámhoz mért aránya, mint az ország más vidékein.

Fotó: 168 Óra archív

Az ÁEEK és a KSH összeállítása szerint a működéshez szükséges álláshelyek mindössze 4 százaléka betöltetlen. A legtöbb szakembert Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nélkülözi, ott minden tizedik állás betöltetlen.

A győzelmi jelentést némileg árnyalja az a mai hír, miszerint olyan nagy az orvoshiány a háziorvosi ügyeletek működtetésében, hogy Mezőberény a környékbeli településekkel együttműködve a feladatra augusztus elsejétől egy mentőtisztet alkalmaz.