Mentőtiszt látja el augusztustól az orvosi ügyeletet Mezőberényben, mert nincs orvos a feladat ellátására

2019. július 18., 12:13

Szerző:

Olyan nagy az orvoshiány a háziorvosi ügyeletek működtetésében, hogy Siklósi István, Mezőberény polgármestere bejelentette, hogy a környékbeli településekkel együttműködve a feladatra augusztus elsejétől egy mentőtisztet alkalmaznak – írja a Népszava.

Annak ellenére, hogy az ügyeleti ellátásról szóló jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el a feladatot. A polgármester azt nyilatkozta a lapnak, hogy az új helyzetet előzetesen támogatta a járási kormányhivatal tiszti főorvosa.

Az utóbbi időben már nem találtak megfelelő orvost az ügyelet ellátására, ezért a környékbeli településekkel együtt elfogadták az általuk megbízott szolgáltató ajánlatát, hogy orvos helyett mentőtiszt látja majd el a feladatot Mezőberényben, valamint Csárdaszálláson, Kamuton és Köröstarcsán. Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben fogadja majd a betegeket, de ha szükséges, onnan megy házhoz. Munkáját orvos felügyeli majd Gyomaendrődről. A polgármester szerint orvossal éves viszonylatban tízmillió forinttal kerülne többe a feladat, mint amennyiből a mentőtiszttel meg tudják oldani a szolgáltatást.

Fotó: Facebook/OMSZ

A Magyar Orvosi Kamara ellenzi a megoldást. Éger István, a köztestület elnöke a történteket megengedhetetlen precedensnek nevezte.

Szerinte a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során olykor valóban akár orvosi beavatkozásokat is végezhet, de aztán a beteget kórházba kell vinnie, így orvos is látja. A mentőtiszt például nem rendelhet receptköteles gyógyszert, illetve a halál beálltát nem állapíthatja meg. 

A kamara elnöke szerint a polgármesternek két választása van. Vagy ismét saját kézbe veszi az ügyelet működtetését, vagy megállapodik a szolgáltatóval, hogy szíveskedjék nem rabszolgabért fizetni a helyi ügyeletért az orvosnak, és akkor lesz a feladatra jelentkező.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.