Komoly fertőzésveszélyt jelent, hogy a magyarországi műtők és intenzív osztályok nagy részében nincs légkondicionálás

2019. augusztus 5., 16:58

Szerző:

Nem csak azért fontos a légkondicionáló a műtőkben, hogy az orvos jobban érezze magát. A megfelelő hőmérsékletnek és páratartalomnak a kórházi fertőzések és az altatás miatt is jelentősége van – írja a Qubit.

A Magyar Kórházszövetség július végén tette közzé felmérését arról, hogy milyen mértékben légkondicionáltak a magyarországi kórházak. Ebből az derült ki, hogy a kórtermek 98 százaléka, a műtők egyharmada nem klimatizált, az intenzív osztályoknak pedig csak az 59 százalékát hűtik. Ráadásul a meglévő készülékek legalább kétharmada elavult, a válaszadó intézmények felének pedig nincs pénze karbantartásra. 

Az országos tisztifőorvos idén adott ki módszertani levelet arról, miként lehet a leghatékonyabban elejét venni a kórházi fertőzéseknek. Ebben egy külön fejezet foglalkozik a műtéti légtechnikával:

  • A műtéti fertőzések legfontosabb terjesztő közege a levegő, ezért a műtő levegőjének speciális követelményeknek kell megfelelnie.
  • A műtéteket mesterséges levegőellátó-rendszerrel, steril klímaberendezéssel rendelkező műtőben kell végezni.
  • A műtőben nyáron sem lehet 25°C-nál magasabb hőmérséklet és 60%-nál magasabb relatív nedvesség.
  • A split klíma és a mobil klíma alkalmazása növeli a sebfertőzés kockázatát. 

– Az emberre is veszélyes fertőző ágensek többnyire az emberi test hőmérsékletén, 35–37 fokban érzik magukat a legjobban. Ezen a hőmérsékleten tudnak a legkönnyebben szaporodni és terjedni is. Ha a műtőben a levegő hőmérséklete közel azonos az emberi test hőmérsékletével, ez egyet jelent azzal, hogy a szóban forgó kórokozók a levegőben is éppolyan hatékonyan szaporodnak és terjednek, mint az emberi szervezetben

– magyarázta Vincze Balázs aneszteziológus a lapnak.

Háromdimenziós endoszkóppal végeztek speciális kismetszés?
Fotó: MTI/Mónus Márton

A mobilklímák használatát azért sem javasolja a tiszti főorvos, mivel a levegő páratartalmát is állandó szinten kell tartani. A nagyobb nedvességtartalmú levegőben egyrészt ugyancsak könnyebben szaporodnak a baktériumok.

A légcserének a műtéti altatás miatt is óriási a jelentősége. A betegeket ugyanis a műtét közben úgynevezett balanszírozott anesztéziával altatják. Ez azt jelenti, hogy miután a drágább intravénás altatószerekkel a beteget mélyalvásba helyezik a műtéthez, ezt az állapotot már költséghatékonyabb módon, gáz állapotú anesztetikumokkal tartják fenn. Ennek a hatékonyságához azonban elengedhetetlen, hogy a beteg által be- és kilélegzett gáz aránya megegyezzen, amit csak állandó hőmérsékletű és páratartalmú szobában lehet megoldani.

Vincze Balázs hangsúlyozta, hogy az intenzív szobák levegőjének állandó hőmérséklete és páratartalma legalább olyan fontos, mint a műtőké, mert ott még nagyobb lehet a fertőzés veszélye. Már csak azért is, mert tovább tart, mint a beavatkozás.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.