Mától vészüzemmódban működik az egészségügy

2020. március 16., 12:00

Szerző:

Hétfőtől vészüzemmódra kapcsol az egészségügy – írja a Népszava.

Eszerint a kórházakban csak a sürgős, nem halasztható műtétek végezhetők – ide tartoznak mindazon beavatkozások, amelyek elhalasztása életveszélyt vagy súlyos vissza nem fordítható károsodást okozna a betegnek.

A fogászati alapellátók a vészhelyzet visszavonásáig csak sürgősségi beavatkozásokat végeznek.

A betegektől az egyéb ellátók is azt kérik, ha nem feltétlen szükséges,

kerüljék az orvosi várókat, a krónikus betegek kérjenek e-receptet.

Ezt akár a hozzátartozóik is kiválthatják, ha a patikában meg tudják mondani a recept tulajdonosának tajszámát, és náluk van a saját személyi igazolványuk.

Hétfőtől a Honvédkórház úgynevezett elővizsgálati pontot működtet. Kizárólag az elővizsgálati ponton történő áthaladást követően lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező. Az intézményben valamennyi orvosi szolgáltatást kizárólag azok vehetik igénybe,

akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Ellenkező esetben a beteg további vizsgálata a kórház Sürgősségi Centrumában történik.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.