Itt a mélypont, a gazdasági válság óta nem költött kormány olyan keveset az egészségügyre, mint idén az Orbán-kormány

2019. augusztus 26., 14:18

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint először fordul elő, hogy a bruttó nemzeti össztermék (GDP) kevesebb, mint 7 százalékát fordítja az egészségügyre a magyar kormány – írja a Válasz Online.

A költségvetésben az egészségügyre elkülönített keret 4,8 százaléka a GDP-nek, valamint a magyar adófizetők saját zsebből további 2,1 százalékot fizetnek.

Utoljára ilyen alacsony érték 2010-ben volt, mikor a Fidesz átvette az MSZP-SZDSZ koalíciótól a kormányzást a gazdasági válság idején.

Bár a Fidesz rendre azt kommunikálja, hogy kormány annyit még soha nem költött egészségügyre, mint a jelenlegi, ezek a nyilatkozatok részben elfedik az inflációt, illetve világszerte növekednek az egészségügyi költségek – gondolhatunk ebben az új eszközök beszerzésének és fejlesztésének költségeire, az orvosok fizetésére is.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.