Éger István letagadta a nyilvánvalót, szerinte az orvosok nem fütyülték ki az államtitkárt, az orvosok nagygyűlése siker volt

2019. szeptember 24., 12:30

Szerző:

Nem igazak az Orbán-kormány államtitkárainak kifütyüléséről szóló hírek, ám „kétségtelen”, hogy a kormányzati szereplők üres kézzel érkeztek a nagygyűlésre, ezt pedig rossz néven vették az orvosok – nyilatkozta a 24.hu-nak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a szervezet nagygyűlését követően.

Emlékezetes, a MOK hétvégi gyűlésén nagyjából ezer orvos előtt mondta azt Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, hogy az orvosok a magyar kormány által egyik legjobban megbecsült szakma, mire hatalmas felhördülés és füttyszó hallatszott válaszul a csarnokban az orvosoktól, amit az RTL Klub felvételein is világosan hallani:

A elcsukló hangon beszélő Horváth Ildikó államtitkár érdeklődés hiányában nem is fejezte be az előadását, az orvosokat nem érdekelték a kormányzati szólamok az egészségügyi fejlesztésekről.

Éger István szerint annyiban sikeres volt a gyűlés, hogy a kormányzattal már kedden megindultak a tárgyalások a nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásának megkönnyítéséről. Az orvosok elsősorban bérrendezést akarnak, hogy a kezdő orvosok fizetése ne legyen alacsonyabb 2022-ben 500 ezer forintnál, valamint módszeresen szeretnék kivezetni a hálapénzt. A MOK elnöksége a kormányzattal folytatott tárgyalásokat néhány hét múlva kiértékeli, Éger szerint szükség esetén felmerülhet az orvosok önkéntes túlóráinak felmondása is.

Az Éger-féle vezetést sok kritika érte az orvosok körében, mert nem vállalt konfliktust az orvostársadalom vezetőivel és a kormánnyal szemben, amelyek a jelenlegi rendszer fenntartásában érdekeltek. A MOK-on belül az Újratervezés orvoscsoportot emiatt egyre többen támogatják, mely reformokat kvöetel. Októberben lesz esedékes a MOK elnökválasztása, amire Éger István még nem jelezte indulási szándékát.