Eddig tíz embert állítottak bíróság elé Magyarországon csak azért, mert hajléktalan

2019. április 16. 11:52 - szerző: 168 Óra

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség 2018. október 15. és 2019. április 1. között 351 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést az országban – írja a Magyar Hírlap az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján.

Eszerint a rendőrség szabálysértés miatt 15 szabálysértési előkészítő eljárás indított. Ebből kilencet Budapesten, kettőt Baranyában, míg Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyet-egyet. Tíz esetben került sor bíróság elé állításra.

Fotó: Kökényesi Gábor

A hajléktalantörvény néven elhíresült szabálysértési törvény módosítása 2018. október 15-én lépett hatályba. Eszerint ha a hatóság három hónapon belül háromszor szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, negyedik alkalommal megindítja a szabálysértési eljárást, így 72 órára azonnal őrizetbe vehető az illető, majd a bíróság dönthet azonnali elzárásról is. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja.

A hajléktalanságot kriminalizáló törvénymódosítás ellen bírók, ügyvédek, társadalomkutatók és pszichológusok is tiltakoztak, de az Európai Bizottság is aggodalmát fejezte ki miatta.