Eddig hétszáz önkéntest sikerült bevonni abba az ötmilliárdos programba, amelybe háromezret várnak, de már a teljes keretösszeget lekötötték

2018. október 18., 13:31

Szerző: Bíró Veronika

Szeptemberben megírtuk, hogy egy ötmilliárd forintos EFOP támogatásnak köszönhetően háromezer fiatal élhet az önkéntes munka lehetőségével. A szakmai képzés mellett az önkénteseknek a fogadó szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot, illetve autóvezetői képzést biztosítanak. A program azonban számos kérdést felvetett, kérdéseinkre se az Emberi Erőforrások Minisztériuma, se az Új Nemzedék Központ nem válaszolt. A pályázati felhívás szerint a program kifejezetten a hátrányos helyzetű fiatalokra és a konvergencia régiókra koncentrál, a résztvevő szervezetek szerint azonban pont a legfőbb célcsoport szorul ki a lehetőségből, pont a legrosszabb körülmények között élő fiatalokat nem sikerül elérniük.

Cikkünk megjelenését követően az MSZP-s Gurmai Zita és Mesterházy Attila írásbeli kérdést intézett a programot felügyelő Emmihez azzal, hogy ki jár jól az ötmilliárd forintos programmal. Arra voltak kíváncsiak, hogy a 2017 végén elindult programba eddig hány önkéntest vontak be régiónként, hányan vettek részt nyelvtanfolyamon és autóvezetői tanfolyamon az egyes régiókban, és hogy a támogatott szervezetek milyen formában működnek együtt a kommunikációt koordináló Új Nemzedék Központtal.

Az Emmi nevében Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt. Azzal kezdte, hogy hosszasan taglalta, hogy a szocialistákkal szemben az Orbán-kormány mennyivel többet tett a fiatalokért.

Rétvári Bence
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Megjegyezte, hogy az önkéntességet kiemelt lehetőségnek tekinti a kormány arra, hogy a fiatalok körében népszerűsítsék a társadalmi felelősségvállalást. Az Önkéntesség személyre szabva programmal a Gap year jelenségre reagálnak, ami azt jelenti, hogy sok fiatal a középiskola után nem tanul rögtön tovább, illetve munkát sem vállal. Indoklása szerint a program erre kínál lehetőséget. (Annak ellenére, hogy az EFOP program célkitűzése a társadalmi együttműködés előmozdítása, a szegénység elleni küzdelem, a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés, a fiatal felnőttek társadalmi integrációjának elősegítése, és a társadalmi szerepvállalás ösztönzése.)

A pályázatot tavaly tavasszal hirdették meg, eddig 40 civil szervezet részesült támogatásban, és a 4,7 milliárd forintos keretösszeget teljes mértékben lekötötték. Az eddigi adatszolgáltatás alapján majdnem 700 önkéntest vontak be, nyelvtanfolyamból és autóvezetői tanfolyamból 33 indult. A cél háromezer volt, bár még nem zárult le a program.

Rétvári nem részletezi, hogy ez régiónként és szervezetenként hogy oszlik meg. A program kiírása szerint egy támogatott szervezet akkor kaphat támogatást, ha minimum 20 önkéntest bevonnak.

„Ami a célcsoportra vonatkozó kérdését illeti, az indikátorok és számszerűsíthető szakmai elvárások terén a felhívás nem tesz különbséget célcsoport és közvetlen célcsoport között. A 18-21 év közötti munkaviszonnyal és tanulói, hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok mindegyike élethelyzeti krízissel küzd, ezért véleményünk szerint minden, a programba bevonható fiatal megfelel a pályázati felhívásban megfogalmazott közvetlen célcsoport kritériumainak”

– válaszolta az államtitkár. Annak ellenére, hogy az uniós forrásból támogatott EFOP-program fő célcsoportja viszont a konvergencia régiók még hátrányosabb helyzetű fiataljai.

Az államtitkár részletezi még az ÚNK programban betöltött szerepét. Levelét azzal zárja, hogy leszögezi, hogy a program pontosan azt a célt szolgálja, amelyért életre hívták.

 

 

 

 

 

 

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.