Eddig 522 milliárd forintot szórtak el a látványsportokra ahelyett, hogy a költségvetés kapta volna a pénzt

2018. április 4., 09:19

Szerző:

522 milliárd forint társaságiadó-bevétel (tao) folyt be a sportszövetségekhez és klubokhoz az államkassza helyett a tao-támogatás 2011-es bevezetése óta – írja a 24.hu.

A portál kikérte az adatokat a sportági szakszövetségektől. Kiderül belőlük, hogy

csak a labdarúgás 228 milliárd forintot kapott. Orbán Viktor miniszterelnök falujának a klubja, felcsúti Puskás Akadémia csak tavaly 3,6 milliárdot kapott a vállalkozásoktól.

Az összeg 80 százalékát (416 milliárd forintot) egyesületek kapták, a szövetségeknek 105,8 milliárd forint jutott. Az  utóbbi két évben a korábbinál is több, átlagosan 100 milliárd forint érkezett be a sportszervezetekhez a költségvetés helyett.

  • A legnagyobb kedvezményezett a futball, a tao-pénzek 40 százaléka, összesen 228,6 milliárd forint a labdarúgásra ment a Magyar Labdarúgó Szövetség adatai alapján. (Ez a már lehívott összeg, az egyesületek 379,3 milliárd forint összegben kértek támogatást.)
  • Kézilabdára eközben 122,1 milliárdot,
  • kosárlabdára 76,2 milliárdot,
  • vízilabdára 55,3 milliárdot,
  • jégkorongra 35,8 milliárdot,
  • röplabda csak tavaly 3,7 milliárdot

szántak. Egyértelműen a Puskás Akadémia FC, a miniszterelnök falujának, Felcsútnak a  futballcsapata a rendszer nyertese. Hét év alatt 17,6 milliárd forintot kapott. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik vállalkozástól, milyen arányban kapta ezt a támogatást Felcsút, mert a közérdekű adatokat féltve őrzik.

Fotó: MTI/Beliczay László

A tao-törvény beterjesztője, Seszták Miklós fejlesztési miniszter kisvárdai csapata 2,2 milliárdot, Tállai András NAV-elnök mezőkövesdi klubja 3,3 milliárdot kapott.

A portál ahhoz is ad viszonyítást, hogy pontosan mit jelent ekkora összeg. Hat és félszer annyi, mint amennyit a szociális és gyermekvédelmi szférában dolgozók fizetésére költ évente az állam. Hússzorosa a mentőszolgálatnál dolgozók bérének. Százmilliárddal több, mint a pedagógusok éves fizetése.

Ráadásul az 522 milliárd forintban nincsen benne a stadionépítésekre költött sok száz milliárd forint.