Négy napig nem adhatnak ki e-receptet az orvosok

2020. augusztus 14. 07:45 - szerző: 168 Óra - forrás: Népszava

Augusztus 19. és 23. között lekapcsolják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), mert az adatokat „átköltöztetik” egy új, a kormány szerint „még magasabb védelmi szintet” biztosító tárhelyre, a Kormányzati Adatközpontba – írja a Népszava.

A digitális egészségügyet kiszolgáló „e-teret” szűk három éve mintegy 20 milliárd forint uniós támogatásból hozták létre. A rendszerbe a betegek egészségügyi ellátásának napi több mint 240 ezer dokumentumát rögzítik, köztük leleteket, zárójelentéseket, recepteket, és ide kerülnek a magánlaboratóriumoktól az utazók karantén-szabadító PCR-tesztjeinek eredményei is. 

 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a Népszava kérdésére azt állította: az átállás a betegellátás menetét nem befolyásolja, a leállás alatt keletkező egészségügyi dokumentumokat utólag töltik fel a rendszerbe.

Az adatfelhő költöztetése idején az orvosok nem tudnak e-receptet írni, viszont – ígérik – a gyógyszertárakban a leállás előtt felírt gyógyszerek kiválthatóak lesznek, azokra „rálátnak” élő EESZT-kapcsolat nélkül is a gyógyszerészek.

A négy napos munkaszünet alatt felírt orvosságokat azonban csak akkor tudják kiváltani a betegek, ha arról hagyományos, papírvényt állít ki a doktor.

Ez várhatóan keveseket érint, mert a hosszú hétvégén főként csak az ügyeletek, sürgősségi ellátóhelyek fogadnak betegeket.

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

A leletek elérhetetlensége azoknak okozhat kellemetlenséget, akik a karanténból szabadító PCR-tesztjük eredményére várnak. Aki ugyanis a minta levételekor nem adta meg az elektronikus levélcímét az egészségügyi szolgáltatónak, az csak a „felhő” újraindítása után juthat hozzá a vizsgálat eredményhez.