Csak ujjnyomat alapján azonosították a Hableány eddig megtalált áldozatait

A dél-koreaiaknak van egy új módszerük, amellyel akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjnyomatot venni, amit magyar szakemberek hajtanak végre.

2019. június 4., 16:05

Szerző:

Csak ujjnyomat alapján azonosították a múlt szerdai hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatait - tudta meg a 168 Óra. Mint azt egy nappal a baleset után megírtuk: a tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítását az Interpol állandó munkacsoportjának része, a DVI végzi, utóbbi hazai egységének pedig ez az első komolyabb feladata a tavalyi megalakulás óta. Az azonosítás magyar-dél-koreai DVI-együttműködésben történik.

Dél-Koreában minden, 17. életévét betöltött állampolgártól ujjnyomatot kell venni. A hajókatasztrófa eddig megtalált áldozatainak ujjnyomatait a magyar DVI-szakemberek veszik le, majd a dél-koreai szakemberek végzik az azonosítást, hiszen csak ők férnek hozzá állampolgáraik nyilvántartásához.

Dunai hajóbaleset - Búvármerülés Koreai búvárok kiemelnek egy holttestet a Margit hídnál
Fotó: Máthé Zoltán

Fogstátusz alapján is zajlik az azonosítási munka, a fogászati csapatot a Bécsben született, de 1989 óta Magyarországon élő Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos-szakértő vezeti.

A DVI elsődleges azonosítói az ujjnyom, a DNS és a fogazat. Mint azt megírtuk, a Hableány katasztrófájának esetében feltételezhető volt, hogy a DNS és a fogazat játszik majd nagyobb szerepet, mert az ujjnyomok nagymértékben rongálódhatnak a vízben. 

A koreaiaknak azonban van egy új módszerük, amely szerint akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjnyomatot venni.

- Fogászati azonosításnál a korábban kapott fogászati kezeléseket hasonlítjuk össze a megtalált holttest fogazatával (tömés, gyökérkezelés, implantátumok). Nem lehet találni a világon két olyan embert, aki ugyanolyan kezelést kapott. Dr. Farid hozzátette, a fogzománc a legkeményebb, vagyis legidőtállóbb anyag a testünkben.

Magyar DVI-egység
Fotó: 168 óra

A fogimplantátumokkal kapcsolatban egy fontos problémára is felhívta a figyelmet a szakértő:

A világon jelenleg nincsenek sorszámozva a fogászati titánium-implantátumok, ezért fogászati kezelésben részesült személy holttestét ez alapján jelenleg nem lehet azonosítani.

A Hableány esetében döntő többségben dél-koreai áldozatokról van szó, két magyart, a turistahajó kapitányát és matrózát is eltűntként tartják nyilván.

Dunai hajóbaleset Búvárok merülésre készülnek egy úszó-pontonon a Dunán kedden
Fotó: Balogh Zoltán

Az áldozatazonosító egység bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, egy igazságügyi orvosszakértőből, valamint  igazságügyi fogorvos-szakértőkből áll. A szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően a DVI protokoll mentén közösen elvégzik a katasztrófa helyszíneken a holttestek összegyűjtését, szállítását, nyilvántartásba vételét, illetve feladatuk – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

Múlt szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Hétfőn két ember, most további egy ember holttestét találták meg, így jelenleg még 18 embert keresnek.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.