Komoly alapbetegsége nem volt, mégis krónikus állapotba került a koronavírusból azóta kigyógyított dunaharaszti háziorvos

2020. május 12., 10:49

Szerző:

Sem életkora, sem alapbetegségei miatt nem számított veszélyeztetettnek, mégis kritikus állapotba került az a dunaharaszti háziorvos, akinek életét megmentette a Szent László kórház innovatív, tocilizumab-terápiája – írja a Magyar Nemzet, amelynek nyilatkozott is az érintett orvos.

Gyergyai Gábor dunaharaszti házi- és iskolaorvos, aki a lap szerint az első, a koronavírusból tocilizumab-kezeléssel gyógyult magyar beteg.

A tocilizumab-terápiát Kásler Miklós egy héttel ezelőtti nyilatkozata alapján négy koronavírusos betegnél alkalmazták Magyarországon, közülük kettő orvos, akik súlyos állapotban voltak. 

Gyergyai a lapnak azt elmesélte, hogy március 20-án még rendelt, másnap azonban belázasodott, hasmenés és általános rossz közérzet jelentkezett nála. Mivel – tudomása szerint – korábban nem találkozott koronavírusos beteggel, nem gondolt rá, hogy fertőződött. De tünetei nem enyhültek, ezért hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem sürgősségi osztályát, ahol kiderült, koronavírusos.

Hatósági házi karantént rendeltek el számára, négy napig otthon volt, de nehézlégzése támadt, ezért végül mentő vitte el a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelyére. Állapota hamarosan válságosra fordult, így át kellett helyezni az intenzív osztályra, ahol tizenhárom napig altatásban volt és géppel lélegeztették. Amikor jobban lett, átkerült a kórház utókezelő részlegére, ahol gyógytornászok foglalkoztak vele, majd két hete otthonába bocsátották.

Elmondása szerint

legalább két hónap, mire korábbi fizikai állapotának a „80 százalékát” el tudja érni.

Az orvos üzente, mindenki tartsa be a higiénés szabályokat és az előírt óvintézkedéseket, mert a kór nem válogat.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.