A kirúgott főszerkesztő szerint „nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát”

2020. július 22. 13:15 - szerző: 168 Óra - forrás: Index

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert – írta Dull Szabolcs az Index szerkesztőségének.

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán munkáltatóként felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak.

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni”

– írta a szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Bodolai közölte azt is, hogy az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

Június 21-én, vasárnap este állították át a Dull Szabolcs által említett barométert „függetlenről” „veszélyben”-re.

A szerkesztőség ezzel, illetve egy szolgálati közleménnyel reagált arra az átalakítási tervre, amit a lap vezetésével közöltek, és ami alapján egyes rovatokat külsős cégekhez szerveztek volna ki.