A kirúgott főszerkesztő szerint „nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát”

2020. július 22., 13:15

Szerző:

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert – írta Dull Szabolcs az Index szerkesztőségének.

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán munkáltatóként felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak.

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni”

– írta a szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Bodolai közölte azt is, hogy az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

Június 21-én, vasárnap este állították át a Dull Szabolcs által említett barométert „függetlenről” „veszélyben”-re.

A szerkesztőség ezzel, illetve egy szolgálati közleménnyel reagált arra az átalakítási tervre, amit a lap vezetésével közöltek, és ami alapján egyes rovatokat külsős cégekhez szerveztek volna ki.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.