Feljelentették Dull Szabolcsot, az Index kirúgott főszerkesztőjét

2020. július 29., 13:20

Szerző:

Az Index körüli történésekkel kapcsolatban üzleti titok megsértése bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a IX. kerületi ügyészségen a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István. A feljelentését több sajtóhírre alapozta – írja a Magyar Nemzet.

Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője egy Facebook-bejegyzésben súlyos kijelentéseket tett Dull Szabolcsról, az elküldött főszerkesztőről. Állítása szerint Dull baloldali politikusokkal egyezkedve szétverte az Indexet, és ezért külföldön rendőrök vitték volna el belső, szenzitív információk versenytárshoz való szivárogtatásáért.

Beadványában Tényi István kifejtette: bizonyítottság esetén az ügyben felmerülhet az üzleti titok megsértése bűntett gyanúja, egyúttal indítványozta, hogy a tényállás tisztázása érdekében az ügyészség rendeljen el feljelentéskiegészítést, és szükség esetén rendeljék el a nyomozást.

Azt mi tesszük, hozzá, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint "aki jogtalan előnyszerzés végett, vagy másnak vagyoni hátrányt okozva üzleti titkot jogosulatlanul megszerez, felhasznál, más személy részére hozzáférhetővé tesz vagy nyilvánosságra hoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A "jogtalan előnyszerzés" kifejezés alatt alatt nem feltétlenül kell anyagi hasznot érteni.

 

Mindent annak kell érteni, ami a korábbi helyzethez képest előnyösebb változást jelent. Ez lehet vagyoni, vagy személyes jellegű egyaránt. 

Múlt pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg majdnem a teljes szerkesztőség kezdeményezte a felmondását.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy helyezze őt vissza a pozíciójába.


16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.