Duda Ernő immunológus: A politikusok ártanak legtöbbet a járványkezelésnek

A tudományhoz nem értő politikusok hibás intézkedései rengeteg kárt okoztak a járvány alatt – állapította meg Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professor emeritusa Fiala János 168 Órán futó Keljfeljancsi című műsorában. A tudós szerint a demokráciák eleve nem képesek igazán hatékonyan fellépni egy járvánnyal szemben.

2021. január 27., 09:31

Szerző:

„Amikor Kínában kitört a koronavírus-járvány, és a szegedi tévé megkérdezte, mit gondolok, azt mondtam, a járvány a civilizált országokban nem tud elterjedni. Mert nem számoltam azzal, hogy a politikusok ilyen elképesztő hibákat tudnak elkövetni” – mondta az orvoskari professzor, aki jelenleg orvostovábbképzéseken látja el a klinikákon küzdő orvosokat a legfontosabb, vírussal kapcsolatos tudományos információkkal.

Fiala szerint azzal, hogy a tudományba beszállt a politika, létrejött a megosztottság ezen a területen is, emiatt pedig a társadalom is elbizonytalanodik. Duda Ernő szerint a tudomány mindig a viták útján fejlődött,

de a politika az egész világon rosszat tesz a járványkezelésnek.

„A politikusok biológiai tudása az általános iskolai szinten mozog, ennek ellenére olyan magabiztosan tesznek kijelentéseket járványügyben, vakcinákról és gyógyszerekről, mintha 40 éve ezzel foglalkoznának. Ez teljesen indokolatlan” – jelentette ki a tudós, aki szerint ott okozta a legnagyobb pusztítást a vírus, ahol a vezetők elbagatellizálták a járványt, és rossz példát mutattak. Arra a kérdésre, hogy életszerű lett volna a teljes leállás, a professzor a járványon sikeresen túljutott Kína példáját hozta fel.

„A pandémia megfékezésére a demokráciák nem alkalmasak. A „felvilágosult diktatúrában” élő Kínában a vezető hallgatott a kutatókra, és rendkívül szigorú intézkedéseket rendelt el.

Lehet választani: drasztikus leállás 1-2 hónapig, vagy szarakodni egy éven keresztül”

– fogalmazott Duda Ernő, aki szerint egy demokráciában csak egyféle módszer marad, hogy rengeteg tesztet kell végezni, és megakadályozni a továbbfertőződést. Az orvoskari professzor szerint valószínű, hogy a vírus már a kitörés előtti években is jelen volt az emberi populációban, de például Jáván, vagy Borneón, ahonnan a fertőzött állatok is származtak, az átlagéletkor alacsony volt, és kevés a halálozás, a halottakat pedig nem vizsgálták meg. Kína volt az első, ahol kimutatták a vírust, de az már korábban is jelen volt – mondta Duda Ernő.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.