Drámai a hiány, soha ennyi háziorvos nem hiányzott még a rendszerből

2019. február 19. 07:04 - szerző: 168 Óra/MTI

Az idei év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt – ismerteti a keddi Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva.

Ez újabb történelmi mélypont, ilyen sok háziorvos még sosem hiányzott a rendszerből.

Azért, hogy az alapellátás biztosítva legyen, az ÁEEK évről évre pályázatokat ír ki a praxisjogvásárlásra és letelepedésre. Az idén egy nemrégiben megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki. Az adatok szerint azonban a támogatásnak ebben a formában nem sok hatása van.

Hajléktalanok télen Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet még mindig Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb, ugyanakkor már Budapesten is háziorvoshiány van, a probléma pedig egyre súlyosbodik. Az ugyanis, hogy ennyi körzetet érint a hiány, nem azt jelenti, hogy ennyi helyen nincs orvos. Sokkal több településen ütközik ezáltal akadályba az ellátás.

A helyzet leginkább Észak-Magyarországon kritikus, ahol egy körzethez 4-5 település is tartozhat, emiatt pedig rengeteget kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. A betöltetlen 422 háziorvosi körzet így több mint hatszáz települést érint.

Ha egy körzet betöltetlen, a szomszéd körzet háziorvosa folyamatosan helyettesítésre kényszerül, és a saját körzete mellett el kell látnia egy másik körzetet is. Az érintett betegek helyben csak azokon a napokon jutnak ellátáshoz, amikor a helyettes orvos épp rendel a faluban.

A terhelés pedig folyamatosan nő: tizenhat év alatt több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben 47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent