Drágul a cigaretta, megszorongatják a nagyvállalatokat, közpénzből üzemeltethetik a stadionokat – itt az őszi adócsomag

2018. november 13., 14:01

Szerző:

2023 végéig meghosszabbította a kedden elfogadott őszi adócsomag az 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanokra, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek – írja az Index.

  • A csomag másik fontos eleme, hogy a látványcsapatsportok esetében a 2019-2020-as időszaktól kezdődően lehetővé vált a sportcélú ingatlanok üzemeltetésének támogatása is, vagyis az üzleti alapon fenntarthatatlan stadionokat közpénzből is lehet majd üzemeltetni.
  • A cafeteria kedvezményes adózásának lőttek, a béren kívüli juttatások közül egyedül a SZÉP-kártya adózása marad kedvező jövőre.
  • Átalakulnak az áruházi veszteségszabályok – ezt már a Hvg.hu emeli ki. Az Európai Bizottság miatt új szabályozás lesz, a bevételi határt nettó 60 milliárd forintnál húzzák meg, nem kell bezárni sem, viszont kötelező lesz adóellenőrzést végezni. Ha egy nagy vállalkozás, mint például az Aldi, DM, IKEA veszteséges, akkor ki kell deríteni, nem titkolják-e a nyereséget.
  • Adómentes lesz kirúgott közfoglalkoztatottakat alkalmazni, ha az betöltötte a 60. életévét. Ilyen esetben a minimálbér négyszeresének megfelelő összeg szerint megállapított adókedvezményt érvényesíthet.
  • A kormány, ahogy azt beharangozta a kisvállalkozásoknak kedvez, a legkisebb cégek áfamentessége 8 millióról 12 millió forintra nő, ezzel a kormány számításai szerint nagyjából 10 milliárd forintot spórolhatnak meg.

Ami pedig a fogyasztási cikkeket illeti, jövőre egy doboz cigaretta ára 30-40 forinttal lesz több, a tej áfája 5 százalékra csökken. A kétgyerekes családok adókedvezménye 40 ezer forintra nő.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.