Arra kérik a magyarországi lakosságot, küldjenek pénzt a kárpátaljaiaknak, mert ott nagyon megdrágult minden

2020. október 25., 13:39

Szerző:

Idén is gyűjt adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai magyaroknak - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Gáncs Kristóf kiemelte: a Kárpátalján élők most fokozottan nehéz helyzetben vannak, hiszen a kelet-ukrajnai háború gazdasági következményei, az élelmiszer- és energiaárak növekedése, a nyugdíjak értékének csökkenése okozta nehéz helyzetet súlyosbította a koronavírus-járvány.

Elmondta: a gyűjtést a 1353-as adományvonalon egy telefonhívással 250 forinttal segíthetik, emellett online adományozásra is van lehetőség.

Tájékoztatása szerint téli segélyakcióikban mintegy 2400 családot élelmiszerrel, 300 családot pedig egész télre elegendő tüzelővel - jellemzően biobrikettel - tudnak ellátni.

A jó cél érdekében a Megyei Jogú Városok Szövetsége 30 millió forintot ajánlott fel, és a magánadományok összege is lassan megközelíti a tízmillió forintot - közölte Gáncs Kristóf.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.