Döntött a bíróság: Magyarország nem adja ki a MOL vezérét Horvátországnak

2018. augusztus 23., 16:47

Szerző:

Elutasította a Fővárosi Törvényszék azt a horvát kérelmet, amellyel Hernádi Zsoltnak, a MOL vezérigazgatójának kiadatását kezdeményezték egy vesztegetési ügyben – értesült az Index. A tárgyalást azért kellett kitűzni, mert a horvát rendőrség újra kérte az Interpoltól, hogy újítsa meg Hernádi ellen a korábban kiadott elfogatóparancsot.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az ügy hátteréről a hírportál azt írta, miután 2009-ben Horvátországban megbukott Ivo Sanader miniszterelnök, többféle ügyben is perbe fogták, például azzal is megvádolták, hogy a magyar Mol megvesztegette, amikor irányítási jogokat szerzett abban a horvát INA olajvállalatban, amelyet a Mol együtt birtokolt a horvát állammal. A Mol és Sanader tagadta a vádakat, de a Horvátországban indult büntetőeljárás során Horvátország európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen.

Magyarország ezt nem teljesítette, hanem az elfogatási parancsot feljelentésnek értelmezte. A Központi Nyomozó Főügyészség megvizsgálta az ügyet, de nem talált bűncselekményre utaló jelet. Horvátország ezért az Európai Unió Bíróságához fordult, és a testület júliusi döntése rögzítette, hogy az érintett tagország (jelen esetben Magyarország) nem tagadhatta volna meg az elfogási kérést azon az alapon, hogy az esetet kivizsgálta, ha az érintett állampolgárt csak tanúként hallgatta meg az ismeretlen tettes ellen zajló eljárásban.

A törvényszék közleménye szerint a kiadatást megtagadó döntés elsődleges oka az, hogy „fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt átadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása".

A másik ok az – közölték –, hogy a Fővárosi Törvényszék 2014. május 26-án – az elfogatóparancsban szereplő tényállás alapján – már hirdetett ítéletet ellene egy nemzetközi kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult eljárásban, és megszüntette a „H. Zs. elleni" eljárást.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.