Ügyészség: csak erősíti a Donáth László elleni zaklatási gyanút a most elkészült pszichológusi szakvélemény

2020. május 22., 15:08

Szerző:

Igazságügyi pszichológusi szakvélemény készült a sértettről abban az ügyben, amelyben Donáth László evangélikus lelkészt gyanúsítják aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel és emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétségével – írja az Index Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjének közlésére hivatkozva.

Az elkészült pszichológusi szakvélemény pedig az ügyészség szerint erősítette a megalapozott gyanút.

A Pesti Srácok korábban arról írt, hogy a szakértő ilyen esetekben a sértett traumatizáltságát, illetve az által elmondottak élet- és élményszerűséget vizsgálja meg, az Indexnek ezek szerint most a kormánypárti lap értesülését erősítették meg.

Fotó: Bazánth Ivola

Donáth László lelkész 1998 és 2010 között négy cikluson át volt az országgyűlés MSZP-s képviselője. Donáth jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik. Tavaly az intézmény takarítónője tett feljelentést ellene. A nő azt állította a hatóságoknak, hogy Donáth tavaly június elején bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látlelete vetetett, amely a nyakán "halvány elmosódott bőrpírról" és "bevérzés gyanúról" számolt be. A nő vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki.

Érdekesség, vagy inkább furcsaság, hogy miután kirobbant az ügy Donáth ellen,

a kormánymédia a lányát, a Momentum színeiben EP-képviselővé választott Donáth Annát is támadni kezdte.

Donáth Lászlót 2019 decemberében gyanúsítottként hallgatták ki. A lelkész idén januárban az ATV-nek azt mondta: politikai karaktergyilkosság áldozata. Elismerte, hogy kihallgatta a rendőrség, de elmondása szerint a gyanúsítás csak könnyű testi sértésről szólt, a szeméremsértést cáfolta.

Az Index kérdésére Donáth most annyit mondott, „álláspontom változatlan. Míg ellenem eljárás folyik, nem nyilatkozom”.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.