Dobrev Klárának iszonyatosan nagy politikai ambíciói vannak, megmutatná, hogy Magyarország nem egyenlő a Fidesszel

2019. június 19., 09:50

Szerző:

A 444 készített interjút Dobrev Klárával, aki elárulta, iszonyatosan nagy politikai ambíciói vannak, de egyelőre az Európai Parlamentre korlátozódnak. A DK négy képviselői helyet szerzett a május 26-i EP-választáson, Dobrev Klára pedig listavezetőként állt a megméretés elé, de azt állítja, hogy ez nem azért, hanem annak ellenére volt így, hogy ő a pártelnök, Gyurcsány Ferenc felesége. Szerinte a DK sikerében nem játszott szerepet, hogy ő lett a párt arca a népszerűtlenségi listák éllovasa, Gyurcsány Ferenc helyett, mert a Fidesszel szemben álló táborban a DK elnökének a támogatottsága gyakorlatilag megegyezik a többi ellenzéki vezetőével. 

Dobrev Klára
Fotó: Merész Márton

Ami az iszonyatosan nagy politikai ambícióit illeti, Dobrev Klára szerint a következő öt évben Brüsszel és Strasbourg lesz valódi jelentőséget viselő politikai színpad, ugyanis az ellenzéki EP-képviselőkön múlik, hogy Magyarország bent marad-e az Európai Unióban.

– Magyarország vagy végleg pária lesz Európában, és Orbán Viktor magával ránt bennünket, vagy meg tudjuk mutatni Európának, hogy ez az ország nem egyenlő a Fidesszel

– mondja erről, hozzáfűzve, szeretné, ha a Magyarországnak járó támogatások egyre nagyobb részéről nem Budapesten döntenének, és az európai intézmények közvetlenül nyújtanának támogatást civil szervezeteknek, kutatószervezeteknek, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak. – Az Orbán-kormány az európai pénzekkel jutalmaz, zsarol, klientúrát épít – emlékeztet. Ő beszélt a EU soros elnöki tisztségét átvevő Finnország egy küldöttségvezetőjével, aki szerint számukra prioritást fog élvezni a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás és a jogállamiság magyarországi helyzete. A kérdésre, hogy 2022-ben elvállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget is úgy válaszolt, hogy Európában most többet lehet tenni Magyarországért, mint itthon,

a többire térjünk vissza később. 

Az interjúban Dobrev Klára beszél arról is, hogy a DK miért hátrált ki Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje mögül, és indított Kálmán Olga személyében saját jelöltet az előválasztáson. Erre azzal a futballhasonlattal adott magyarázatot, hogy senki nem tudhatja, bejut-e az a csap a döntőbe, akinek egy világbajnokság elején szurkol, és hogy a döntőben ugyanannak a csapatnak fog-e szurkolni.

– Lehetett érezni, hogy leült a hangulat, viszont az EP-választás egy új hangulatot teremtett

– állítja. Kálmán Olgával sokat beszélgettek az elmúlt időszakban, és nem is csak a főpolgármesteri tisztségről volt szó.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.