Dobrev Klára beleállt, megvédi a Gruevszki-ügybe kevert édesapját a „mai kormánybűnözőkkel” szemben

2018. november 17., 20:28

Szerző:

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő felesége, Dobrev Klára Facebook-oldalán azt írja, megvédi édesapját, aki már nem tudja megvédeni magát.

Gyurcsány feleségét a Habony Árpárdhoz köthető kormánymédia furcsa – Orbán Viktort mosdató – spekulációi késztethették e bejegyzésre. A nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó lapja, a Ripost ugyanis azon erőlködött a napokban, hogy levezesse, az ellenzéki pártok kritikáinak oka, hogy Nikola Gruevszki sokat tud Gyurcsány Ferencről.

„Nem véletlenül törleszkedett Gyurcsány Ferenc annyira a korábbi macedón miniszterelnökhöz, aki több mint 10 éven át állt az ország élén. Ha találkoztak, valósággal körbeudvarolta, mondhatni lógó nyelvvel. Volt rá sok-sok oka” – indít a Ripost írása, ami képeket is közöl Gyurcsány és Gruevszki korábbi miniszterelnöki találkozóiról. Az idevágó „cikk” Gyurcsány egyik korábbi üzleti partnerét, a bolgár oligarchát, Cvetan Vaszilevet emlegette fel, na meg a szintén bolgár felmenőkkel rendelkező feleségét, Dobrev Klárát. Az az irományból nem derült ki, pontosan mivel is vádolják a volt kormányfőt, vagy éppen felesége már elhunyt felmenőit.

Gruevszki, a vesztegetésért két év börtönre ítélt macedón exkormányfő kedden saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. A politikust Montenegró fővárosából, Podgoricából egy olyan nagykövetségi autó vitte el a szerb határig, amelyben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült, korábban pedig szintén két magyar diplomata, a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Gruevszki a macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment személyi igazolványával, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Ezt hivatalosan ugyan csak Budapesten tette meg, ám vele, mint „menekülttel” valamiért olyan készségesen bánt a magyar államapparátus, hogy egy rakás nemzetközi jogot is megsérthettek az ideutaztatásával.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfóján azt állította, hogy Magyarország nem segített hazája elhagyásában a macedón exkormányfőnek. Azt Gulyás sem volt hajlandó elárulni, hogy a macedón exkormányfő hogyan jött Magyarországra, de bárhogyan is tette, illegálisan érkezett, hiszen a macedón hatóságok 2017 júliusában elvették tőle az útlevelét. És biztos az is, hogy nem egyszerűen jogi kérdésről van szó, amit az Orbán-kormány politikusai szeretnének elhitetni, hiszen minden hatályos magyar törvényi előírás ellenére „biztonsági okokból” nem vitték Röszkére vagy Tompára a tranzitzónába, sőt, a Miniszterelnökség elismerte: különleges eljárásban bírálják el a menedékjogi kérelmét.

Az ügyben az Európai Néppárt elnöksége rendkívüli ülést hívott össze.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.