Reagáltak az ellenzéki pártok, szerintük kamu, monodráma és stand-up volt Orbán Viktor sajtótájékoztatója

2020. január 9. 19:29 - szerző: 168 Óra/MTI

Reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatójára.

Az MSZP-s Harangozó Tamás kifogásolta, hogy Orbán Viktor szerint a bérek területén is nagyon nagy előrelépés volt az elmúlt évben, elsősorban a legalacsonyabb bérűek tekintetében. A képviselő megjegyezte, hogy úgy tűnik, a miniszterelnöknek fogalma sincsen arról, hogy emberek milliói milyen körülmények között élnek Magyarországon. A kormányfő megállapította, hogy az utóbbi időben a legmagasabb a foglalkoztatottság. Harangozó Tamás szerint árnyalja a képet, hogy százezrek külföldön találtak munkalehetőséget. Orbán Viktor kijelentette, hogy a kórházaknak nem lehet a továbbiakban adóssága. Harangozó szerint ez egy picit észak-koreai tempónak tűnik, mert ha a Fidesz ezt megszorításokkal kívánja megvalósítani, akkor annak további szenvedés és emberhalál lesz a következménye.

Ezt Harangozó Tamás úgy értékelte, hogy a miniszterelnök „mutatványa stand-up comedynek csillagos ötös” volt.

A Demokratikus Koalíció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Orbán Viktor semmit nem mondott, de azt legalább következetesen tette.

„Orbán Viktor ma délelőtt ismét eljátszotta, mintha lehetne tőle kérdezni, miközben a független sajtó egy részét elképesztő indokokkal tiltották ki a kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatójáról”

– írta a DK, hozzátéve, hogy fájó, hogy a miniszterelnök a régi sorosozós és migránsozós lemezt feltéve két órán keresztül beszélt a semmiről, bohóctréfává züllesztve az emberekkel való valódi kommunikációt. Gyurcsány Ferenc pártja reméli, hogy a miniszterelnök egyszer hajlandó lesz válaszolni valódi kérdésekre is.

A párbeszédes Szabó Tímea Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy monodráma lett a Kormányinfó.

„Az előadást egy személyben Orbán Viktor vitte színre, a végeredménye viszont mindenkinek dráma. Különösen drámai, ahogyan a miniszterelnök a kulcsterületekről beszélt: 10 év kétharmad után is azt gondolja, hogy az egészségügy problémáit szabad szemmel megint nem látható fizetésemeléssel és néhány rendelő kifestésével orvosolni lehet, a klímakatasztrófa kapcsán az atomenergia szükségességét emlegetni pedig egyenlő a tudatlansággal vegyes tagadással”

– jegyezte meg. Közölte, hogy hazugság, hogy megelőzzük Németországot vagy Hollandiát a klímavédelemben, és hazugság az is, hogy az Orbán-kormány komolyan veszi a klímavédelmet.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András egyszerűen csak kamunak minősítette a kormányfő sajtótájékoztatóját. 

„Orbán, aki az elmúlt években tudomást sem vett arról, hogy évente 32 ezer ember hal meg a kivéreztetett egészségügy miatt, bejelentette, hogy felújítják a kórházi várótermeket. Tudjátok, miért nem normális fizetéseket vagy új eszközöket jelentett be? Mert a felújítást el tudja végezni valamelyik építőipari cége a sok közül – jegyezte meg a politikus.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint a Fidesz ezentúl nagyon zöld lesz.

„Én ennek örülök, de hol volt Orbán Viktor az elmúlt tíz évben? Vagy a múlt héten, amikor „Mészáros Lőrinc” álnéven eladta saját veszteséges, szennyező mátrai szénerőművét az államnak milliárdokért? Ez lenne a klímavédelem?”

– tette fel a kérdést Fekete-Győr András.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint Orbán Viktor bizonyította, igazuk van azoknak a fideszes politikusoknak, akik szerint a miniszterelnök elvesztette a kapcsolatot a valósággal.

– A mai kormányinfón egy olyan országról beszélt, ahol soha nem dolgoztak még ennyien, soha nem kerestek még ilyen jól, soha nem volt még ilyen kevés szegény, a kórházakban már szinte csak a WC-t kell felújítani, gazdasági versenyben és klímavédelemben pedig jobban állunk, mint a Nyugat. Amit meg eddig nem sikerült rendbe tenni, azért Soros a hibás. A régi gyerekdal jutott eszembe: Álomország tengerpartján játékok közt él. Paff. Ez Orbán Viktor

– jegyezte meg a politikus. Hozzátette, hogy „Álomországon” túl van egy valódi is, ahol mi vagyunk az Európai Unió második legszegényebb nemzete, bérekben a sor végén kullogunk, és évente 38 ezer magyar távozik idő előtt, mert a kormány stadionokra költ kórházak helyett.