Gondokat talált a DK-nál az ÁSZ, lőttek a párt állami támogatásának – a DK bíróságra megy

2020. május 21., 11:40

Szerző:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Demokratikus Koalíciót megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, mivel a párt elnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását – jelentette be online sajtótájékoztatóján Holman Magdolna miután ismertette a DK 2017-2018. évi gazdálkodásáról szóló vizsgálat eredményét. Az ÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy

a DK nem igazolta a vonatkozó időszak gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát,

pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Holman Magdolna ugyanakkor közölte azt is: az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a DK elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit. – Amennyiben a DK ennek megfelelő módon eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, és a párt hozzájuthat ahhoz – közölte Holman Magdolna.

Hangsúlyozta: az ÁSZ nem vette el a DK költségvetési támogatását, hanem időlegesen felfüggesztette annak folyósítását, mindaddig amíg a párt törvényes gazdálkodását helyre nem állítják, és ezt dokumentumokkal igazolják.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, a kampány során a párt a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója és parlamenti képviselője az Index kérdésére azt mondta, az ÁSZ jelentéstervezetére egy 7 oldalas reakciót küldtek, a számvevőszék ehhez képest egy betűt sem változtatott a jelentésen - írja az Index.

„Az ÁSZ fő érve, hogy mutassuk be azokat a számlákat, amelyek alapján elkészült a DK 2017/2018-as beszámolója, és nem képesek felfogni, kezelni a helyzetet, hogy a pártirodában keletkezett tűz megsemmisítette a számlákat papíron és elektronikusan is” – mondta Sebián-Petrovszki, aki szerint amit lehetett, pótoltak, de csak a kért számlák 60 százalékát tudták bemutatni.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója
Fotó: Youtube

A pártok negyedévente kapják meg a Magyar Államkincstártól a törvény szerint nekik járó éves támogatásukat. Mivel a kormány a járványhelyzetre hivatkozva a gazdaságvédelmi alapba utalta a pártok idei állami támogatásának a felét, ebben az évben már nem kapott volna több pénzt a DK, legközelebb 2021. január 1-én kapnának támogatást. 

A párt igazgatója szerint bíróságon fogják megtámadni az ÁSZ döntését, elhúzódó pereskedésre készülnek, amely szerintünk akár a 2022-es választásokig is eltarthat; ennek értelmében szerinte előfordulhat, hogy a DK a következő választásig nem fog állami támogatásban részesülni. 

Sebián-Petrovszki szerint a DK 207 millió forintot kap egy évben az államtól, ez a párt teljes költségvetésének a kétharmada.

Ha elhúzódik a pereskedés, akkor előfordulhat, hogy a 2022-es kampány teljes finanszírozását veszik ki a kezünkből, ez pedig már a választások eredményét is befolyásolhatja 

– mondta Sebián-Petrovszki. 

A DK-nál miután megkapták az ÁSZ jelentéstervezetét, takarékossági intézkedéseket vezettek be: lemondták az összes idei évre tervezett nagyobb rendezvényüket és a 2020-ra tervezett választási felkészítő projektjeiket. Sebián-Petrovszki szerint a párttámogatás felfüggesztését egyelőre azzal próbálhatják majd meg ellensúlyozni, ha több támogatást kérnek tagjaiktól és szimpatizánsaiktól.