Diákokkal akarja enyhíteni a munkaerőhiányt az Orbán-kormány

2018. június 5. 21:46 - szerző: Ágoston Zoltán

2018-ban először szállhatnak be vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek az Orbán-kormány által elindított Nyári Diákmunka programban, amelynek deklarált célja a munkaerőhiány leküzdése – derül ki az RTL Klub Híradójának a riportjából. A program arról szól, hogy a Pénzügyminisztérium hárommilliárd forinttal támogatja a 16-25 év közötti fiatalok munkavállalását, a bérek és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét pedig az állam állja, a munkáltatónak csak a fennmaradó egynegyed kifizetését kell vállalnia. Önkormányzatoknál elhelyezkedő diákok esetében minden költség az államot terheli,

  • egy szakképesítést nem igénylő munkával havonta 103 500, 
  • szakképesítéssel 135 375 

forintot lehet keresni. Önkormányzati munkakörbe maximum napi hat órára lehet felvenni egy diákot, a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban elhelyezkedők maximum nyolc órát dolgozhatnak naponta. 

A vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek bevonásával az Orbán-kormány deklaráltan a munkaerőhiányt akarja enyhíteni a két területen. A Balaton-parti éttermekben – hívja fel a figyelmet az RTL Klub Híradója – úgy sem nagyon találnak embert, hogy a fizetések kezdik elérni az osztrák szintet. Azt, hogy a munkaerőhiány enyhítéséről van szó, Varga Mihály pénzügyminiszter és a keddi kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte. Varga Mihály várakozásai szerint a programban 25-30 ezer diák számára biztosíthatnak munkát.