Diákok állították meg a CEU-n Manfred Webert, és megkérdezték, hogy most éppen melyek az Európai Néppárt érdekei

2019. március 12., 15:12

Szerző:

Magyarországra érkezett Manfred Weber, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje. A bajor politikus Közép-európai Egyetem rektoránál, Michael Ignatieffnél kezdte budapesti vizitjét.

A Mérce szerint az esemény apropóján a  CEU diákjainak aktivistacsoportja, a Szabad Egyetem képviselői is megjelentek a rektori hivatal előtt. A diákok a kíséretével éppen rohamléptekben távozó sikeresen állították meg, és megkérdezték, hogy milyen „vörös vonalai” – határai – vannak most Orbán Viktorral kapcsolatban. Egy másik diák ehhez hozzátette, szerintük az Európai Néppárt fontos és régi alkotóeleme az európai történelemnek és nagyon szomorúan látják azt, hogy folyamatosan az erősödő szélsőjobboldal felé sodródik, ezért azt is megkérdezték, hol áll éppen most EPP, milyen értékeket képvisel.

Manfred Weber röviden elmondta, feltételei továbbra sem változtak, az EU-ellenes plakátoknak el kell tűnniük, majd a CEU kapcsán azt mondta: 

– Garantálnunk kell, hogy a CEU továbbra is, teljes mértékben Budapesten maradhat. A tanszabadság európai érték, és – ugyan lehetőségeim korlátozottak, de korlátozott lehetőségeimet a cél érdekében latba fogom vetni.”

Manfred Weber a diákok „vörös vonallal” kapcsolatos kérdésére már rövidebben és nagy általánosságban válaszolt csak: – Ha problémáink vannak, meg kell beszélnünk azokat a másik féllel – jelezte,  hozzátéve, hogy sok problémájuk van, például Jaroslaw Kaczyński Lengyelországban és Matteo Salvini Olaszországban, de ezeket meg kell tudni beszélni” – tette hozzá, majd elhagyta a termet.

A találkozásról videó is készült: 

A CEU alapítójának, Soros Györgynek nincs túl jó véleménye az Európai Néppártról, nemrég legalábbis azt írta, a pártszövetségek közül a legrosszabb az Európai Néppárt, amely híján van mindenféle erkölcsi tartásnak. Utóbbira szolgál tanúbizonyságul Soros György szerint, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójával bíró konzervatív pártszövetség a hatalom megőrzése érdekében eltűri a soraiban Orbán Viktor pártját, a Fideszt.

„Ezzel összehasonlítva az Európa-ellenes pártok is kezdenek jól kinézni. Nekik legalább vannak valamiféle elveik, legyenek azok bármilyen visszataszítóak”

– hangzik az amerikai magyar milliárdos üzletember és filantróp véleménye.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.