A néppárti képviselő felhívta Deutsch Tamás figyelmét arra, hogy épp a jogállamiság a különbség az EU és a kommunista rendszer között

“Ennyi.”

2020. november 27., 07:50

Szerző:

"Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója nem volt" - reagált szerdán Deutch Tamás az ATV műsorában Manfred Weber azon állítására, mely szerint Orbánnak nem kell félnie a jogállamisági követelményektől, ha tényleg szabad a média, és független az igazságszolgáltatás Magyarországon.

Most folytatódott az adok-kapok a Néppárt és a Fidesz közt: Deutsch meredek párhuzamára Esther de Lange holland néppárti képviselő reagált Twitteren. Szerinte épp az a különbség a náci, illetve a kommunista uralom, valamint az EU közt, hogy az első kettő alatt a jogállamiság hogy nem volt annyira fókuszban.

“A különbség Európa kommunizmus és nácizmus alatti sötét napjai és az uniónk között pontosan… a jogállamiság. Független bírók, a szólás és a média szabadság, valamint védelme a véletlenszerű, vagy haveri alapon hozott döntésektől. Nem fogjuk feladni a jogállamiságot” - írta.

A Fidesz és a Néppárt viszonya egyébként folyamatosan romlott az elmúlt évek során. Az egyik legkomolyabb töréspont a Sargentini-jelentés kapcsán jött el, amit Manfred Weber frakcióvezető a néppárti képviselők kétharmadával együtt támogatott. Most pedig azt sem szívleli a párt vezetése, hogy Orbánék megvétózzák az EU-s költségvetést azért, mert az unió elfogadta és kötelező érvényűvé tette a jogállamisági feltételrendszert.