Deutsch Tamás nem egészen találta el az igazságot, de Niedermüller Péter helyretette

2018. november 8. 12:47 - szerző: 168 Óra

–  Orbán Viktor mindössze annyit tudott elérni, hogy a második oldalon a liberális demokrácia kifejezést átírták egy szinonimára, a jogállamiságra – tette helyre Deutsch Tamás tegnapi kijelentését az Európai Néppárt jelenleg zajló helsinki kongresszusán hozott jogállamisági határozat kapcsán Niedermüller Péter. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője azt közölte lapunkkal, a Fidesz saját pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) hadat üzent a populista illiberális politikának tegnap Helsinkiben.

Emlékeztetett, a konzervatív pártcsalád sürgősségi nyilatkozatban figyelmeztetett azokra az elvekre, amelyek mellett a Sargentini-jelentés is kiállt. Noha Deutsch Tamás még szerdán azt kívánta elhitetni, a jelentős befolyással rendelkező Fidesz kihúzatta a liberális demokrácia számukra vállalhatatlan fogalmait a dokumentumból, annak lényege Niedermüller Péter szerint nem változott.

– Az EPP kongresszus dokumentuma alighanem az utolsó jelzés volt a Fidesz számára, hogy tartsa magát a liberális demokrácia és a jogállamiság elveihez. A szövegben változatlanul megmaradt egy sor olyan érték, amelyet az Európai Parlament és a Demokratikus Koalíció is számon kér: a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a médiai és a felsőoktatás függetlensége. A Néppárt világos jelzést küldött, hogy nem tűri az EU ellenes uszítást és a korrupciót – fogalmazott Niedermüller Péter.

A politikus szerint „a Fidesz ma már csak névleg tartozik az Európai Néppárthoz, hiszen egyetlen említett elvet sem tart be". Ezt egyébként vélhetően az uniós pártcsalád vezető politikusai is felismerték, hiszen a kongresszuson Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is nagyon keményen nekiment Orbán Viktornak. Hétfőn pedig az Európai Unió Tanácsában a külügyminiszterek ismét a magyar jogállamiságról fognak vitázni, miután az Európai Parlament elérte, hogy eliinduljon a 7. cikk szerinti eljárás a magyar demokrácia védelmében.

– Ha a EPP mégis megtartja a Fideszt a tagjai között azért, hogy a 2019. májusi EP- választásokon többséget szerezzenek, akkor az üzenet világos: a Néppártnak politikai erkölcse nincs, csak látszatelvei vannak – közölte Niedermüller az események fényében.