Deutsch Tamás az elmúlt tizenöt év alatt sem értette meg az EU működését. Vagy csak uszít

2018. december 11., 15:01

Szerző:

– Az Európai Parlament plenáris ülése ma abszolút többséggel fogadta el a humanitárius vízumról szóló javaslatot. A dokumentum éppen az illegális bevándorlás megfékezésére született, így felfoghatatlan, hogy Deutsch Tamásnak és a magyar kormánynak mi a problémája az Európai Parlament saját kezdeményezésű jelentésével – közölte Niedermüller Péter.

A DK európai parlamenti (EP-) képviselője szerint az EP ma egy tervezetet szavazott meg, amely arra kéri fel az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogalkotási eljárást a humanitárius vízum ügyében. „Elképzelhető, hogy Deutsch Tamás az elmúlt tizenöt év alatt sem értette meg az EU működését, de egy ilyen kényes ügyben az uniós jogalkotási folyamat kimenetele kétséges, és több évig tart".

– Deutsch kollégám vélhetően a tervezetet szövegét sem olvasta el, mielőtt a humanitárius vízumról nyilatkozott volna, ugyanis az 5. pont világosan ismerteti az eljárás részleteit.

A konzulátus előszűrné a kérelmet, és csak azoknak adna beutazási engedélyt, akik nagyon magas eséllyel kapnának menedékjogot az EU-ban. A nemzeti és uniós adatbázisokban ellenőriznék, hogy a kérelmező nem jelent-e biztonsági kockázatot. Niedermüller szerint a humanitárius vízum tervezete éppen az illegális bevándorlást szorítaná vissza, például azzal, hogy még az EU területén kívül kiszűrné azokat, akik nem jogosultak a menekültstátuszra. „A háború és üldöztetés ellen menekülő embereknek nem kellene az életüket kockáztatva gumicsónakokban és kamionokban utazniuk, és nem virágoznának az emberkereskedői hálózatok sem. Ez pontosan egybeesik a magyar kormány célkitűzéseivel" – magyarázta az ellenzéki EP-képviselő.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő ezzel szemben a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt állította, hogy az EP tárgyalt a migránsvízum bevezetéséről szóló előterjesztésről, ami a végszavazásnál nem kapta meg a szükséges többséget. Az ügynek le kellett volna kerülnie napirendről, de a „demokrácia legalapvetőbb szabályait megerőszakolva" a szocialista, kommunista, zöld és liberális képviselők nyomására a már leszavazott előterjesztés visszakerült az EP illetékes bizottsága elé – fejtette ki a politikus. A testület többsége az előterjesztést elfogadta, így az indítvány újra vissza fog kerülni az EP decemberi plenáris ülésére – állította.

Niedermüller világossá tette: egy egyszerű eljárásrendi hiba miatt kellett a tervezetről másodjára is voksolni ma, mivel az első alkalommal nem szóltak a képviselőknek arról, hogy kétharmados szavazás következik. „Ez nem a balliberális EP-képviselők cselszövése. Pártállástól függetlenül szoktak a politikusok hibázni – az EP a kérdéses szavazást vezető elnöke, Antonio Tajani is, aki a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozik".

Deutsch azt is állította, a migránsvízum bevezetése azt jelentené, hogy azok, akik az Európai Unióba szeretnének jönni, hazájuk európai uniós képviseletén, illetve bármelyik európai uniós ország képviseletén kaphatnának egyszeri beutazásra jogosító vízumot anélkül, hogy a menedékkérelmi igény megalapozottságát vizsgálnák vagy bármilyen biztonsági ellenőrzésen átmennének. Így érkeznének az Európai Unió területére és itt indulna el a menedékkérelem elbírálása.

– Ez azt jelenti, hogy milliós-tízmilliós nagyságrendben az Európai Unióba beengednék az illegális bevándorlási szándékkal érkezőket, ahelyett, hogy megvédenék az unió külső határait. Ez olyan biztonsági kockázatot jelent több mint 500 millió európai polgár számára, amire nehéz szavakat találni, ezt az ámokfutásszerű őrületet akarják az EP bevándorláspárti többségéhez tartozó politikusok, politikai erők áterőltetni – fejtette ki a Fidesz brüsszeli agytrösztje, pedig neki is tudnia kellene, hogy nem igazm, amit állít.

Niedermüller szerint Deutsch és a Fidesz vagy úgy nyilatkoznak az ügyben, hogy nincsenek megfelelő ismereteik, vagy szánt szándékkal keltenek indulatokat. „Mindkét esetben egy a válasz: még egy mandátumot nem szabad megszavazni számukra a 2019-es EP-választásokon" – írta, hozzátéve: „a gyűlölködés helyett valódi megoldásokkal kell előállni. Ilyen a humanitárius vízum tervezete, vagy az Európai Menekültügyi Ügynökség, amelynek a jelentéstevője vagyok. Ennyi" – utalt Deutsch szokásos kommunikációs eszközére.

Eközben az EP maga is közölte: a képviselők által hozott határozat értelmében az Európai Parlament felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabály-javaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet.

A jogalkotási kezdeményezést 429 szavazattal, 194 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy annak ellenére, hogy az Unió többször beszélt már a menedékért folyamodók biztonságos és legális Európába jutásának biztosításáról, még mindig nem létezik harmonizált eljárás a védett belépésre. A képviselők szerint a törvényes lehetőségek hiánya miatt a nemzetközi védelemben részesültek 90 százaléka kénytelen illegális úton belépni az Európai Unió területére.

A Parlament szerint a humanitárius vízumok segítenének a Földközi-tengeren és a migrációs útvonalakon gyakori halálesetek visszaszorításában (2000. óta legalább 30 ezren vesztették életüket az uniós határok felé haladva), és az embercsempészet elleni fellépésben. A vízumokkal az is megelőzhető lenne, hogy a menedékkérők embercsempészek vagy erőszak áldozataivá váljanak, vagy kényszermunkára kötelezzék őket.

– A vízummal az érkezők ügyének kezelése, a menedékkérelmek befogadása és feldolgozása is könnyebb lenne, emellett a menedékkérőkre, bűnüldözésre, határőrizetre, megfigyelési és mentőműveletekre szánt uniós források is jobban hasznosulhatnának – jegyezték meg a képviselők. Ugyanakkor a javaslat egyértelműen kimondja:

a vízumért folyamodóknak igazolniuk kellene, hogy üldöztetés veszélye fenyegeti őket, és hogy esetükben nincs folyamatban letelepítési eljárás. A jelentkezés értékelése nem foglalja magában a jelentkező státuszának teljes körű meghatározását, de a vízum kiadása előtt minden jelentkezőnek a vonatkozó nemzeti és európai adatbázisok segítségével át kell esnie egy biztonsági vizsgálaton a biztonsági kockázat kizárása céljából.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.