Orbán Viktor mirajtunk nem tud bosszút állni, akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia

Igazán sikeres „bevándorló”, mondhatnánk a tizenegy éve Újpesten élő momentumos polgármesterről, Déri Tiborról. A harmincnégy éves tanárember az egyesült ellenzék közös polgármesterjelöltjeként indult, s dinamikus kampányával meglepetésre legyőzte a megdönthetetlennek látszó Wintermantel Zsoltot, a Fidesz nyolc éve regnáló polgármesterét. Wintermantel a polgármesteri címet a húsz évig egyeduralkodó Dercze Tamástól örökölte. Újpest a kerület baloldali szavazóbázisa ellenére „nem jobboldali” polgármestert még nem választott. A szövetségesek a hályogkovács biztonságával vágtak a nagy kalandba. Mérés, mozgósítási lista nem volt, a plakátok is szerényebbek voltak. De Wintermantel érezhette a vészt, választás előtt soha ennyi nyugdíjaskrumplit nem osztott. De az ellenzék fővárosi menetelése az újpesti Fideszt is elsodorta. Az egyesült ellenzék az összes egyéni mandátumot elhódította.

2019. november 9., 05:55

Szerző:

– Maga a polgármester sejtette, hogy közeleg a vész?

Végig biztos volt a győzelemben, valóban nem készültek erre. Nekik persze voltak méréseik, nekünk semmink. Mentünk előre, mint a nyomtató ló. Az utolsó héten megérzéseim voltak: ha most nem nyerünk, sohasem nyerünk. Pesszimista becslésem az volt, hogy tizenegy körzetet elhozunk, az optimista tizenkettő volt, s úgy gondoltam, ha összejön a tizenkettő, bukhat a polgármester is.

Fotó: Bazánth Ivola

– Nyilván tudja, az elégtétel, a bosszú nem késhet.

– Orbán Viktor mirajtunk nem tud bosszút állni. Akkor százezer újpestin kellene bosszút állnia. Ez dölyfösség, ostobaság, nagyzolás. Ha beváltja a pénzügyi fenyegetéseit, az végleg hazavágja őket. Egyúttal azt is jelenti, hogy a főváros számukra 2022-re kivetítve is elveszett.

– Ön optimista. A NAV máris rászállt a Momentumra. Nehéz idők jönnek.

– Szánalmas. Sajnos tudjuk, hogy erre minden ellenzéki párt számíthat. A Momentum kétszeresen is.

A teljes interjút lapunk csütörtökön megjelent számában olvashatják el.