Demonstrációval szólítják fel az Európai Néppártot a Fidesszel szembeni fellépésre Brüsszelben

2018. április 25. 14:51 - szerző: Biró Marianna

Az Amnesty International aktivistái a Luxembourg téren tiltakoznak a Stop Soros törvénytervezet ellen, és fejezik ki szolidaritásukat a magyar civil szervezetekkel.

Szijjártó Péter ügyvezető külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz csütörtökön azon az európai parlamenti ülésen, ahol a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményező jelentéstervezetet tárgyalják. Az ülés előtt, 10 és 10.30 között az Amnesty International aktivistái a brüsszeli Place Luxembourgon tiltakoznak a Stop Soros törvénytervezet ellen, és fejezik ki szolidaritásukat a magyar civil szervezetekkel.

Az Amnesty International az Európai Parlament előtti téren tiltakozik majd

„A magyar kormány azzal fenyegetőzik, hogy bezárja és elhallgattatja azokat a legitim célokért dolgozó civil szervezeteket, akik kiállnak az emberi jogok mellett Magyarországon. Kritikus időket élünk, akár nagyon rövid időn belül is előállhat az a helyzet, hogy civil szervezeteknek kell befejezniük a működésüket egy uniós tagállamban" – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó igazgatója.

„Az EU vezetőinek, különösen a Fidesz-KDNP európai pártjának, az Európai Néppárt tagjainak végre állást kell foglalniuk. Üdvözöljük az Európai Parlament jelentéstervezetét, amely kimondja, komolyan kell venni a magyar helyzetet és megfelelő lépéseket kell tenni."

„Elkötelezettek vagyunk Magyarország, az ott élők és azok iránt a közös értékeink iránt, amelyekért az Amnesty és a többi szervezet is küzd. Nem ingunk meg" – mondta Iverna McGowan.

Megírtuk: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) ülésén mutatja be csütörtökön a jelentéstervezet írója Judith Sargentini európai parlamenti képviselő bemutatja a dokumentumot, amely azt kezdeményezi: Brüsszel indítsa meg a 7. cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen a demokratikus intézményrendszer erodálódása, a 2010 óta végbement alkotmányos átalakulás, valamint az Orbán-kormányok számos autokratikus intézkedése ellen.

Arról is beszámoltunk a LIBE jelentéstevője, aki többször járt Magyarországon is vizsgálódni, s hónapok óta dolgozik az ügyön, nemrégiben azt közölte: súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztalt Magyarországon, ezért javasolni fogja az lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindítását, illetve az EU-s források kifizetésének felfüggesztését, de akár az eddig kifizetett pénzekkel kapcsolatos vizsgálatot is. A zöldpárti EP-képviselő a jelentés bemutatóján kiemelte, nem ez az első alkalom, hogy 2010 óta figyelmeztetni kell Magyarországot. Kiemelte azt is, hogy a korábbi jogsértéseken túl újabbak is várhatók, hiszen az új Országgyűlés hamarosan szavazhat a Stop Soros törvénycsomagról.

Judith Sargentini és Szijjártó Péter csütörtökön ismét egymásra találhatnak

A jelentés elkészítésére – mint szintén megírtuk – az EP tavaly májusban adott felhatalmazást, amikor elfogadták a magyarországi helyzetről szóló határozattervezetet. Ebben többek között az állt, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, az Európai Bizottság pedig szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

A 7-es cikkelyes eljárásra egyfajta politikai atombombaként tekintenek az európai színtéren, ami nyilván túlzás, de az üzenetértéke jelentős. Tavaly májusban az Európai Parlament 393 igen és 221 nem szavazattal indította el a folyamatot – s ebből az eredményből az következik, hogy az Európai Néppártból is megszavazta 67 képviselő, 40-en pedig tartózkodtak, ami szintén jelzésértékű.

Ahhoz, hogy a jelentés átmenjen az EP plenáris ülésén, a leadott voksok több mint kétharmada szükséges, majd a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. bekezdése mindenek előtt felhatalmazza az Európai Tanácsot, hogy figyelmeztesse a tagállamot, ha azt tapasztalja, hogy fennáll-e az uniós alapértékek és az emberi jogok megsértésének egyértelmű veszélye.