Demokratikus pártokkal nem, csak a szélsőjobboldali Jobbikkal tüntet együtt az LMP és a Momentum

2017. december 12. 17:26 - szerző: Biró Marianna

Váratlan helyről kapott erősítést a Jobbik, miután fáklyás tüntetést hirdetett „Orbán sötét diktatúrája” ellen péntek öt órára, amiért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – mint megírtuk – 662 millió forintos büntetéssel zárta a Jobbik pártfinanszírozására vonatkozó vizsgálatát. A sarc kétségessé teszi, de legalábbis nagyon megnehezíti, hogy a párt megszervezhesse kampányát a jövő évi választásra. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ez is jelzi, hogy Orbán Viktor „sötét diktatúrát” épít, „korrupt zsarnok”, aki a „demokrácia redőnyét kívánja lehúzni”, és ez ellen a párt pénteken az utcán is tiltakozni fog.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Szerinte az ÁSZ-büntetés olyan súlyos ügy, hogy Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének le kellene mondania, Orbán Viktornak pedig azt üzente, hogy vonja vissza az akciót. Egyúttal Vona más ellenzéki pártokhoz fordult, szolidaritást várva tőlük.

A Momentum korábban nyílt levelet írt, jelezve, ki fognak állni a Jobbik mellett, ha a párt tisztáz néhány kényes kérdést, mint például hogy miért nem vizsgálták érdemben KGBéla ügyét, hozott-e be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla, hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását, illetve üzletel-e még egymással Kovács Béla és Szabó Gábor pártigazgató. A Jobbik erre másnap egy rövid, egy-egy szavas válaszlevelet jelentetett meg közleményben.

Fotó: Momentum Mozgalom//Facebook

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az Indexnek ez után azt mondta, ezekre a kérdéseikre nem kaptak ugyan kielégítő válaszokat, ám ez

az ÁSZ-os ügy sokkal durvább és komolyabb, mint elsőre gondolták, ezért pénteken ők is részt vesznek a tüntetésen.

Soproni szerint egy független igazságszolgáltatási rendszerben a végére lehet majd járni ezeknek a kérdéseknek. „Ez a helyzet sokkal komolyabb, egy korábbi kormánypárti képviselő által vezetett számvevőszék, amely korábban soha nem vizsgált meg rendesen egyetlen pártot sem, most pedig eszköz lett arra, hogy a választások előtt ellehetetlenítsenek egy ellenzéki pártot” – mondta Soproni, és hozzátette, hogy ez a mostani kiállás nem önmagában a Jobbik, hanem a demokratikus értékek melletti kiállás.

Beszéltek Ungár Péterrel. Az LMP elnökségi tagja azt mondta az Indexnek,

kint lesz az LMP a pénteki tüntetésen, hogy a pártból konkrétan kik, azt egyelőre nem tudja.

„Azt gondoljuk, hogy amit az ÁSZ csinál, nem megengedhető a demokráciában. Ez kettős mérce, ráadásul ugyanannál az oligarchánál. Nem függetlenként jár el, hanem beszáll a kampányba” – mondta Ungár az ÁSZ döntésével kapcsolatban.

Az LMP egyik országgyűlési képviselője, Sallai Róbert Benedek pedig a Facebookra írta ki még a hétvégén, hogy szolidáris a Jobbikkal ebben a helyzetben. Hangsúlyozta, hogy nem jobbikos, nem szimpatizál a párttal, de most mégis kiáll mellettük. „Demokrata vagyok, és elfogadhatatlannak tartom, hogy a Fidesz/KDNP döntse el, hogy ki indulhat a 2018-as országgyűlési választáson” – írta posztjában. Hozzátette, hogy ő személy szerint utalni is fog a Jobbiknak ötezer forintot. 

Fotó: Bazánth Ivola

„Nem tudom, milyen szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ, de abban biztos vagyok: az eljárás elfogadhatatlan, és ha van tényleg 600 ezer szavazója a Jobbiknak, és mind 1000 Ft-tal megsegíti most a Jobbikot, akkor a pofájába lehet vágni a Fidesznek a követelt pénzt, és büszkén nekimenni a választásoknak” – írta Sallai.

Ezzel szemben egy nagyon is komolyan veendő érvet hozott a napokban Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnöke szintén a Facbookon. Személyes oldalán – amelyet a Mérce idézett – Kovács felvetette, hogy az MKKP negyvenszer annyiért vette ugyanazokat a plakáthelyeket, amiket a Jobbik. Arra hivatkozik, hogy Simicska Lajos valójában abból a pénzből adott kedvezményt a Jobbiknak, amiket oligarchakorában az adófizetőktől szerzett.

Mindenesetre az LMP-vel és a Momentummal szemben más demokratikus pártok nem olyan megengedők a Jobbikkal s elsősorban a párt szélsőjobboldali múltjával, valamint a Simicska Lajoshoz kötődő jelenével kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció jelezte, nem fognak tüntetni.

„Nem tüntetünk a Jobbikkal. Kirekesztő, antiszemita, rasszista párt, amely épp ma szavazta meg Orbán Soros-határozatát a parlamentben” – írták.

Az MSZP-s Gőgös Zoltán is azt mondta az Indexnek, nem fognak kimenni tüntetni. Kifejtette: ők világossá tették, hogy az az eljárás, amit az ÁSZ csinál a Jobbikkal, nem elfogadható, 

„de azt is látni kell, hogy ugyanannak a lopott pénznek a felhasználásáról van szó. Nem gondolom, hogy a lopott pénz mellett tüntetni fogunk.”

Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz annak idején szinte ingyen kapta a hirdetési helyeket, és valami hasonló történt a Jobbiknál is. A pénz gyökere pedig mindkét esetben ugyanaz.

A helyzet mindenesetre nem csupán a konkrét, valóban súlyos jogállami normasértés – mégpedig hogy a Fidesz–KDNP által uralt állami hatóságok, így az Állami Számvevőszék korlátozza a demokratikus pártversenyt, hiszen a pénzbüntetéssel ellehetetlenítheti a Jobbik jövő évi választáson való indulását – szempontjából pikáns. Azt is megmutatta ugyanis, hogy míg a Közös Ország Mozgalom által, épp a demokratikus és egyenlő esélyeket biztosító választási rendszer ügyében életre keltett ellenzéki együttműködésben a Jobbik egyáltalán nem vett részt, majd pedig a Momentum Mozgalom és az LMP is elállt attól, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közösen ünnepeljenek, illetve tüntessenek október 23-án, e három párt demonstrációs együttműködésének semmiféle akadálya nincs.

Ennek azért is jelentősége lehet, hiszen – mint szintén megírtuk – Vona nemrégiben épp e két pártot udvarolta körbe, s nevezte meg lehetséges partnerként egy jövőbeni kormánykoalícióban. Azt a két pártot, amelyek nem utasították el élből ezt a felvetést, s amelyek eközben más, nem szélsőjobboldali eszméket hirdető politikai formációkkal semmiféle közösséget nem kívánnak vállalni.