DK: Indítson vizsgálatot az EP a fehéroroszországi választások miatt

2020. augusztus 14., 13:11

Szerző:

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői levelet írtak David Sassolinak, az EP elnökének, hogy tűzze napirendre a fehérorosz választáson történteket, vizsgálja meg az utána történt hatósági fellépést. 

A javaslatot tevő politikusok – Dobrev Klára, Molnár Csaba, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor – azt kérik, hívják meg Szvjatlana Cihanouszkaját, aki az elcsalt választáson az ellenzék elnökjelöltje volt, és aki kénytelen volt elhagyni a hazáját.

A levelet a DK eljuttatja valamennyi európai parlamenti képviselőnek, várva támogató állásfoglalásukat. A Demokratikus Koalíció már a fehérorosz választás másnapján javasolt közös uniós fellépést, illetve bojkottot a Lukasenka vezette fehérorosz diktatúra ellen.

Vasárnap immár hatodszor nyert, hivatalosan a szavazatok 80 százalékával az országot 26 éve irányító Aljakszandar Lukasenka, amire több ezren vonultak utcára tiltakozásul, mert elcsalhatták a választást. Szerdai adatok szerint 6700 embert vettek őrizetbe a hatóságok, miközben a világsajtó tele van véresre vert tüntetők képével, a rendőrök gumilövedékeket, vízágyúkat és villanógránátokat vetett be a megmozdulások résztvevői ellen. 

A magyar kormány feltűnően hallgat Lukasenka győzelme óta – igaz, a tavasszal Fehéroroszországban járt Orbán Viktor szerint partnernek tekint egymásra a két állam –, nem hallhattuk a minszki agresszió elítését. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon-oldalán csak annyit írt, hogy nem kerülhet veszélybe az Európai Unió és Fehéroroszország jövőbeli kapcsolata.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.