Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Demeter Szilárd elismerte, hogy be akarták szántani a Nemzeti Kulturális Alapot

2019. december 14. 13:30 - szerző: 168 Óra

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője a Hír TV péntek esti műsorában indokolta a héten elfogadott kulturális törvénycsomagot - írja a 444. A törvénytervezet előkészítésében is közreműködő Demeter Szilárd szerint a jogszabályi csomag arról szól, hogy „próbáljuk megszervezni a kulturális életet. Ez nem azt jelenti, hogy beleszólunk a művészek alkotói tevékenységébe. Nem adunk megrendelést, hogy nem tudom milyen propagandaanyagot kell gyártani.”

A műsorvezető ezután felvetette, hogy „Vidnyánszky Attila úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy az sem volna ördögtől való, ha a kormány kultúrpolitikája mondjuk a színházak repertoárjában megjelenne, bármilyen formában”, majd arról kérdezte Demeter Szilárdot, hogy mit gondol erről? Demeter azt válaszolta, hogy ő ezzel teljes mértékig egyetért.

Arról, hogy a kiszivárgott minisztériumi anyagban még szerepelt az NKA kiüresítése, de a benyújtott és elfogadott törvényben már nem, azt mondta, hogy

„valóban volt ilyen gondolkodás. (...) Sokat gondolkodtunk rajta, különböző modelleket dolgoztunk ki, de végülis megszületett az a politikai döntés, hogy most nem nyúlnak az NKA-hoz. Ami természetesen a döntéshozó felelőssége.”