Demeter Szilárd: Minden támadásra válaszolni fogok, én nem eltartott kisujjal küzdök, mint Prőhle Gergely

2019. február 18., 19:41

Szerző:

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég kinevezett főigazgatója, Prőhle Gergely utódja. Az első néhány kérdést Varga István menesztéséről kapta, aki azért kényszerítettek lemondásra a fideszes médiaholding, vagyis a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány éléről, mert azt nyilatkozta, hogy a jó tollú újságírók nm a jobboldalon vannak. Demeter Szilárd erről azt mondta, hogy Varga Istvánt ő is azonnal kirúgta volna, mert a kijelentései egyrészt a piaci pozíciót ronthatják, másrészt lojalitásproblémát is jeleztek. Ettől függetlenül – árulta el később – Indexet ő is olvas, Uj Pétert viszont nem, amióta belesavanyodott a 444-be. Akinek az írásait nagy élvezettel veszi kézbe, az Tamás Gáspár Miklós, noha egy szavával sem ért egyet, ami pedig a Magyar Narancsot illeti, abban szerinte se stílus, se lendület nem maradt benne, pedig a kilencvenes években még sok mindent a hetilaptól lopott.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Beszélt arról is, hogy a PIM-ben helyük lehet az Orbán-kurzust kritizáló íróknak.

– Ha valaki nem imádja Orbán Viktort, nem jelenti azt, hogy nem jó író. Ha a művei bizonyos szintet megütnek, bármit gondoljon a Fideszről, helye van a PIM-ben. A PIM vezetőjeként annyit kérek: a politikát tartsuk a politika terében, az irodalmat pedig az irodalom terében. A PIM-ben ne orbánozzanak, hanem irodalomról beszéljenek

– mondta.  Nem akar cenzúrát gyakorolni az intézményben úgy véli, mindenkinek magának kell éreznie, mikor csúszunk, csúsznánk át politikai terepre. – Lehet politizálni is itt, de aki politizál, az politikai választ kap. Ennek része lehet a karaktergyilkossági kísérlet a kormánypárti sajtóban is – válaszolta az erről szóló kérdésre. Azt nem tudja, hogy miért kellett Prőhle Gergelynek mennie a PIM éléről, az elődjét támadó cikkek szerzőjének, Szakácsi Árpádnak viszont elmondta, hogy lehet továbbra is árgus tekintettel követni a PIM tevékenységét, és természetesen lehet írni bármit, esze ágában sincs ebben gátolni őt, de azzal legyen tisztában, hogy minden támadásra válaszolni fog, mert

ő nem eltartott kisujjal küzd, mint Prőhle Gergely.

A kinevezéséről egyébként azt mondja, hogy előtte csak Kásler Miklós humánerőforrás-miniszterrel és Orbán Viktorral beszélt, tavaly októberben még „századvéges gondolkodóként” kapta a feladatot, hogy vizsgálja meg, „milyen lehetőségei vannak a PIM-nek a kortárs irodalmi életben a kormányzati kultúrpolitika horizontján belül”, és azért vállalta el, mert nem találtak jobbat nála. Demeter Szilárd végzettségére nézve egyébként filozófus, Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyeten szerzett diplomát, és bár már nyolc könyve megjelent,  nem tartja írónak magát.

– Jó, külső jegyek szerint valóban író vagyok. Az én értékítéletem szerint viszont író az, aki írónak gondolja magát és íróként tekint a világra. De számomra az írás hobbi, szenvedély. Imádok írni, szórakoztat, extatikus állapotba kerülök tőle, olyankor eltűnik az egóm, élvezem, hogy benne vagyok az anyanyelvemben, élvezem, hogy írja magát a történet és születnek mondatok

– magyarázta ezt. Kitér a fiatalkori utcai verekedéseire is, azt állítva, 

a verekedés Székelyföldön népsport, ha egy bálban nincs bunyó, akkor nem sikerült jól az a bál, újra kell szervezni.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.