Demeter Márta: „Senkit nem akartam lejáratni, csak a munkámat végeztem”

2020. február 28., 16:57

Szerző:

Várat magára Demeter Márta ítélete, júniusban tudhatjuk meg, bűncselekményt követett-e el a miniszterelnök lányának feltételezett „nemkormánygépes" repüléséről közölt adatai miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma tartották az előkészítő ülést az LMP-s képviselő hivatali visszaélés miatti eljárásban, amelyben – az ügyészségi indítvány alapján – ha Demeter bűnösnek vallotta volna magát, kétmillió forintos pénzbüntetést kapott volna. Demeter azonban ma leszögezte, 

sem a konkrét ügy kapcsán, sem korábban, sem pedig azóta nem vezérelte, hogy bárkit is lejárasson, csak a munkáját végezte.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly novemberben emelt vádat hivatali visszaélés miatt a képviselő ellen. Eszerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy

a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

A közvetlen hozzátartozó egészen pontosan a miniszterelnök lánya lett volna. „Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen nem nyilvános adatot, nem hamisítottam meg semmilyen ilyen adatot, és nem éltem vissza képviselői jogosítványaimmal" – fogalmazott a politikus a tárgyaláson. Ügyvédje, Zamecsnik Péter egyebek mellett kezdeményezte, hogy a bíróság szerezze be a kecskeméti repülőezredtől azt a jegyzőkönyvet, amelyben felhívják a képviselő figyelmét, mely adatokat nem hozhatja nyilvánosságra, és amit ő egyetértését adva alá is írt.

A bíróság - tekintettel arra, hogy a politikus gyermeket vár és a terhesség utolsó heteiben jár - az ügyben június 10-re tűzte ki az első tárgyalást.