Letették Debrecen-Józsán a római katolikus óvoda alapkövét

A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye fenntartásában működő Szent József általános iskola, gimnázium, szakgimnázium és kollégium új óvodával bővül, az intézmény alapkövét csütörtökön helyezték el Debrecen józsai városrészében.

2020. szeptember 10., 15:39

Szerző:

Papp László, Debrecen polgármestere fiatalos, gyarapodó közösségnek nevezte a városrészben élőket, amit az is bizonyít, hogy az óvodák százszázalékosan telítettek.

Azt mondta, az egyházi szervezetek nagy intézményfenntartók a városban, számos óvodát és iskolát működtetnek, amivel az államtól és az önkormányzattól vállalnak át feladatokat. Ugyanakkor a város is kiemelt gondot fordít a gyerekekre, a Debrecen 2030 fejlesztési programban több mint tízmilliárd forintot költenek bölcsődék és óvodák felújítására, illetve építésére, csupán ebben az évben 1,3 milliárdot fordítanak ilyen beruházásokra - ismertette.

Papp László bejelentette, hogy az önkormányzat egy hagyományos és egy konténeres bölcsőde építését is tervezi egy-két éven belül a józsai városrészben.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester hozzátette: a Józsán élők száma évről évre növekszik, és a legtöbb gyerek is ebben a városrészben születik Debrecenben.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyés püspök az óvoda alapkövének megszentelésekor azt mondta, "a keresztények feladata, hogy lélekként legyenek jelen a világban".

Az egyház nem azért tart fenn intézményeket, hogy másokkal versenyezzen, vagy mert üzletet lát benne, hanem, hogy "hirdessék az evangéliumot, hogy Isten szeret bennünket, és ezt kell megismertetni a kicsikkel is" - hangoztatta a püspök.

A debrecen-józsai római katolikus óvoda 460 millió forintos beruházása egyházi forrásból, illetve az önkormányzat 115 millió forintos támogatásából épül fel. Az intézmény 2021 szeptembertől fogad gyerekeket, a négy csoportban 100-120 gyereknek biztosítanak elhelyezést - jelezte Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató az MTI érdeklődésére. (MTI)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.