Nem oszlatták fel a rendőrök a Mi Hazánk cigánybűnözőző tüntetőit, hiába volt törvénytelen a rendezvény

2020. május 28., 20:57

Szerző:

Több tucat rendőr vonult ki csütörtök délután az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) VII. kerületi, Dohány utcai székháza elé, ahová a Deák Ferenc téri kettős gyilkosság után hirdetett meg „felvonulást a bűnözés ellen” a Mi Hazánk Mozgalom. Felhívásukban arra utaltak, hogy az elkövető cigány származású, és van „cigánybűnözés” - számolt be a hvg.hu.

 

 

A rendőrség a megmozdulást nem engedélyezte; szerintük a rendezvény gyűlésnek számít, ezért tájékoztatták a párt tisztségviselőit a veszélyhelyzetben, mint különleges jogrendben a rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályozásról. A Mi Hazánk ennek ellenére jelezte, hogy nem tettek le a demonstrációról.

 

 

A rendőrök lezárták a Dohány utcát az Osvát utcától kifelé, sem gyalogosokat, sem az autós forgalmat nem engedték át.

A gyűlésre érkezőket figyelmeztették, hogy szabálysértést követnek el, mert a rendkívüli jogrend tiltja a gyülekezést. Többek ellen feljelentést tettek, de a rendőrség nem próbálta megakadályozni a tüntetést.

A beszédek fél hét körül értek véget, az összegyűlt demonstrálók elindultak a Nagykörúton a Deák Ferenc tér, a gyilkosság helyszíne felé. A résztvevők húsz percen át rigmusokat kántáltak, majd elénekelték a Himnuszt. A demonstráció fél hét előtt véget ért, a többség hazaindult.

A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Mónus Márton
A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: Kovács Tamás
A Mi Hazánk Mozgalom megemlékezése a Deák téri késelés á
Fotó: Kovács Tamás

Csütörtök délelőtt az Országos Roma Önkormányzat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a demonstráció idejére kiürítik a székházat. A szervezet azt kérte, hogy az emberek ne dőljenek be a provokációnak, tartsák be a járványügyi szabályokat, és maradjanak otthon.

Azt is közölték, hogy nem lehet kollektíven bűnözőknek beállítani közel egymillió embert, mint hogy szerintük az is bűn, hogy az „egyéni felelősség őszinte kimondása helyett, provokálnak egy egész népcsoportot”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.